71-річний киянин Петро Овчаренко — особистість унікальна з багатьох причин. По-перше — він єдиний в Україні діючий дільничний інспектор, який має настільки поважний вік. По-друге, лише його серед усієї «шерифської» братії 2007-го заохотили званням полковника. По-третє, всі ті десятиліття старший дільничний Шевченківського РУ міліції столиці Петро Овчаренко відслужив на одному місці.
А зона відповідальності в нього непроста. Це територія від площі Перемоги до околиць залізничного вокзалу Київ-пасажирський. Секрет службового довголіття простий — бажання працювати й не ховатися за спинами колег. А ще — допомагати землякам, три покоління котрих знають тебе як свого дільничного. Напевно, через той життєвий постулат його тричі обирали депутатом райради, а в Музеї МВС є персональна експозиція.
— Щоб робота «клеїлася», потрібно її любити, спілкуватися з людьми. Хоч би який махровий був лиходій, я з усіма намагаюся говорити толерантно, — ділиться досвідом ветеран служби. — Не повірите, я пістолета по роботі не витягав ні разу майже за півстоліття! Міліціонер сильний, коли знає закон та вміє ним оперувати — і кийка з пістолетом тоді не треба. Мій рушій життя — це робота. Знаю, що треба встати о пів на шосту, зробити фіззарядку, а потім — на дільницю, з якої раніше десятої вечора додому не приходжу.
Фото автора.