Ранкове засідання 17 грудня
Представники БЮТ-«Батьківщини» розпочали вчорашнє засідання із запаленими свічками на своїх робочих місцях. За словами керівника цієї фракції Івана Кириленка, вони символізували похорон демократії, яку в сесійній залі вбито в четвер увечері під час сутички між бютівцями та регіоналами. Він поінформував, що 70-річний депутат Юрій Гнаткевич учора перебував у лікарні в тяжкому стані, 
Михайло Волинець переніс складну операцію, ще п’ятеро парламентаріїв госпіталізовано. В заяві від фракції Іван Кириленко звернув увагу, що після останніх подій у парламенті остаточно можна сказати: Україна почала жити за законами вулиці.
Водночас він наголосив: те, що відбулося, вжахнуло навіть окремих представників Партії регіонів. Оцінюючи четвергові події, Іван Кириленко назвав дії регіоналів залякуванням. Однак наголосив, що політична сила, яку він представляє, не має наміру скласти руки й надалі опонуватиме коаліції. На такій само критичній ноті виступив і представник «НУ—НС» Микола Мартиненко. Він назвав дії регіоналів такими, що не можна виправдати, й звернув увагу, що вони вже набули ознак певної тенденції в українському парламенті.
Микола Мартиненко закликав Президента, Прем’єр-міністра та Голову Верховної Ради засудити дії коаліції. З точністю до навпаки розгорнув ситуацію молодий комуніст Євген Царьков. Він звинуватив опозицію у небажанні працювати, посилаючись на начебто почуту розмову «бютівців» про те, щоби не давати парламенту працювати до 31 січня. А коли на трибуну вийшов представник Партії регіонів Олександр Єфремов, почути його було практично неможливо через вигуки «Ганьба!». У відповідь на це представник коаліції заявив: якщо саме так виглядає демократія, то такої демократії він не хоче. Якраз після виступу Олександра Єфремова опозиція (і «БЮТ-«Батьківщина», і «НУ—НС») покинули зал. Відтак вони не змогли почути інформації від Голови Верховної Ради Володимира Литвина.
Глава парламенту приніс у сесійну залу реманент, який мали з собою у четвер представники БЮТу, а саме: залізні ланцюги й ломи. За словами Володимира Литвина, ці предмети не мають жодного відношення до депутатської діяльності й демократії. Узагалі з боку коаліції учора неодноразово звучали звинувачення з приводу того, що опозиція принесла із собою купу залізяччя. Однак справедливості ради варто зазначити, що вчора жодної інформації про покалічених депутатів від Партії регіонів не було.
Після цього Володимир Литвин закликав керівників фракцій на нараду. А Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк продовжив засідання годиною запитань до уряду. За трибуною міністр фінансів Федір Ярошенко розповів про результати аудита іноземною фірмою діяльності уряду Юлії Тимошенко. Оскільки представників опозиції в залі не було, його доповідь мала доволі однобокий вигляд. За цей час навіть ложа преси майже спустіла. Федір Ярошенко, зокрема, наголосив, що фірма, яка проводила аудит, є абсолютно неупередженою, оскільки не має жодного відношення до України і дорожить своєю всесвітньою репутацією. Водночас нею знайдено незаперечні докази того, що окремі посадові особи неналежно виконували свої обов’язки й розпоряджалися державними коштами.
Йшлося, зокрема, про незаконне розпорядження грошима, які за Кіотським протоколом мали б піти на покращення довкілля; зловживання одержаними коштами під час епідемії свинячого грипу тощо. Усі ці факти, повідомив урядовець, передано в прокуратуру, і після завершення слідства можна буде отримати більш детальну інформацію. Цікаво, що під час години запитань до уряду від опозиції виступив лише позафракційний Олег Ляшко, який назвав доповідь урядовця дуже заполітизованою, а трибуну Верховної Ради рясно политою кров’ю задля цього виступу.
Учора оголошено низку депутатських запитів. Заслухали парламентарії також звіт тимчасової слідчої комісії з питань з’ясування обставин використання бюджетних коштів керівництвом Державного комітету України з державного матеріального резерву. Її голова Володимир Олійник розповів про встановлені факти зловживань. Він також звернув увагу, що низка з’ясованих комісією фактів перегукується з висновками міжнародного аудита. Звіт комісії парламентарії підтримали та направили до Генпрокуратури та СБУ.
Дискусійним виявилося обговорення проекту змін до статті 2 закону про тимчасову заборону стягнення з громадян пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги, які стосуються дії цього закону. Зокрема, депутати наголосили, що нараховувати пеню держава зможе тільки після того, як розрахується із громадянами в заборгованості із зарплатні. Хоча документ схвалено в першому читанні, народні депутати проголосували й за те, щоб Кабмін вирішив ситуацію із зарплатою уже в першому кварталі наступного року.
Пізніше депутати проголосували за те, щоби без перерви попрацювати до 13.00. Затим за скороченою процедурою розглянули й ухвалили низку документів. У цілому, зокрема, проголосували за проект змін до деяких законів із приводу операцій з металобрухтом, а також до закону про електроенергетику стосовно зміни термінів набрання чинності додатковою умовою застосування порядку стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Також депутати визначилися з приводу проведення парламентських слухань на тему: «Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її удосконалення». Вони відбудуться у лютому наступного року. Вчора парламентарії відправили на доопрацювання лише проект змін до закону про дипломатичну службу з пропозиціями Президента, а також відхилили проект закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.