Таке рішення прийняла виїзна колегія Держгірпромнагляду, яка відбулася у Кривому Розі
Підгрунтям формування сучасного і безпечного здорового виробничого середовища є культура охорони праці, в основі якої — попередження ризиків, зміна ставлення людей до власної безпеки на робочому місці, підвищення рівня умов праці.
Це наголошував голова Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (нині — Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України. — Авт.) Олександр Хохотва під час парламентських слухань «Про стан промислової безпеки та охорони праці», що відбулися 17 листопада у Верховній Раді.
На думку О. Хохотви, основною складовою профілактики травматизму є формування сучасного і безпечного здорового виробничого середовища, культура охорони праці. Через деякий час усі керівники територіальних підрозділів головного відомства із усієї України мали змогу безпосередньо ознайомитися із успішним досвідом впровадження сучасної культури праці.
Чергова виїзна колегія Держгірпромнагляду 10 грудня відбулася в Кривому Розі (Дніпропетровська область), на базі Північного гірничо-збагачувального комбінату, що входить до Групи Метінвест.
Нині на всіх підприємствах Групи Метінвест впроваджена і сертифікована система менеджменту охорони праці і промислової безпеки у відповідності з міжнародними стандартами OHSAS 18001:2007. Але Метінвест вирішив не тільки впроваджувати загальні правила та норми. Компанія прийняла рішення започаткувати впровадження на своїх підприємствах більш високих стандартів у сфері охорони здоров’я та життя працівників, ніж ті, що існують нині.
У 2009 році в Метінвесті були розроблені напрями розвитку, затверджено політику та принципи в галузі охорони праці і промислової безпеки. Основна мета нововведень — не лише зменшити виробничий травматизм, а звести його до нуля. Однією з ініціатив у цьому напрямі було рішення керівництва Гірничорудного дивізіону Метінвесту щодо залучення як консультанта компанії DuPont — світового лідера в галузі охорони праці і промислової безпеки. В результаті на Північному ГЗК було започатковано пілотний проект «Удосконалення системи управління безпекою праці». Підприємство було обрано як площадку для впровадження — вперше в Україні — найкращих світових практик у сфері безпеки праці. Через рік досвід ПівнГЗК було поширено на всі гірничо-збагачувальні комбінати Метінвесту.
«Підвищення безпеки праці на наших підприємствах — одне з пріоритетних завдань. Досвід та напрацювання, котрі були отримані під час реалізації проекту на Північному ГЗК, уже впроваджуються на всіх комбінатах Гірничорудного дивізіону. Зараз ми є прикладом для інших промислових підприємств України, передусім завдяки застосуванню підходів, що забезпечують підвищення культури охорони праці та відповідальне ставлення до власної безпеки кожного працівника. Завдання, поставлене Ігорем Сирим, генеральним директором Метінвесту, — звести рівень травматизму на виробництві до нульової відмітки», — каже директор Гірничорудного дивізіону Метінвесту Микола Іщенко.
Важливим напрямом реалізації проекту на Північному комбінаті є втілення світових стандартів умов праці робітників. Це і забезпечення працівників високотехнологічним спецодягом, і впровадження нових, екологічно чистих технологій, і встановлення більш безпечного та зручного в обслуговуванні устаткування тощо. Тільки за десять місяців цього року витрати з охорони праці на одного робітника на ПівнГЗК становлять 6 274 гривні, а загальний розмір інвестицій у розвиток підприємства в 2010 році становить 1 млрд. 122 млн. грн.
На Північному комбінаті забезпечують збір та надходження інформації про будь-які події або фактори, які безпосередньо або потенційно можуть нести загрозу життю або здоров’ю працюючих. Усі виявлені ризики усувають, включно з найбільш, на перший погляд, дрібними. Наприклад, на території підприємства налагоджена система освітлення, там, де необхідно, побудовано пішохідні переходи та доріжки, небезпечні зони обладнано огорожею.
Але найважливішим напрямком у проекті «Удосконалення системи управління безпекою праці» є не матеріальний, а гуманітарний — формуванняі принципово нової якості культури охорони праці. Гасло проекту, що впроваджується на ПівнГЗК — «Бережи себе для своїх рідних»— вказує на ключову роль саме відповідальнішого ставлення працівників до самих себе та оточуючих, на важливість та цінність життя людини.
Провідна роль у впровадженні нового підходу до охорони праці відводиться менеджерам усіх ланок — від генерального директора, який особисто керує усіма напрямами реалізації проекту, до майстра. В умовах втіленого на Північному комбінаті принципу «усвідомленого лідерства» керівник має нести особисту відповідальність за життя та здоров’я підлеглих, вимагати неухильного дотримання правил техніки безпеки та демонструвати на власному прикладі безпечну поведінку.
«Ми формуємо нову філософію, новий моральний кодекс, коли показники підприємства розглядаються винятково через іпризму життя і здоров’я наших трудівників, — наголосив генеральний директор ВАТ «Північний ГЗК» Андрій Шпилька. — Людина, його життя та здоров’я, є найвищою соціальною цінністю. Кожен має право на безпечні та здорові умови праці. Ці принципи — невід’ємна частина діяльності нашого підприємства».
«Філософія, яка прийнята на ПівнГЗК, збігається з філософією, яку сповідує комітет на рівні держави. Ніякою кількістю інспекторів нагляду ми не змінимо ситуацію, якщо не змінимо ставлення трудящих до питань безпеки праці. І я радий, що нам вдалося знайти однодумців на конкретному підприємстві, у конкретному місті. Я не випадково сюди запросив усіх керівників територіальних управлінь, нашого науково-дослідного інституту, бо ми повинні цю філософію просувати. Цей досвід необхідно рекламувати і допомагати впроваджувати на сусідніх підприємствах не тільки Дніпропетровської області, а й України», — зазначив голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва.
Нині на ПівнГЗК готуються до обміну досвідом. Та втілюють у життя черговий захід у рамках проекту — друкують календар на наступний рік, тема якого — «Безпека батьків на роботі». Щирі та зворушливі малюнки маленьких криворіжців нагадуватимуть дорослим про необхідність дбайливого ставлення до свого життя і здоров’я.
Людмила САВІНА, Марія ЗАВГОРОДНЯ.
На знімку: для учасників колегії генеральний директор ВАТ «ПівнГЗК» Андрій Шпилька провів екскурсію по території комбінату.
Фото Укрінформ.