У Кіровограді відбувся аукціон з продажу необробленої деревини, що реалізовуватиметься лісогосподарськими підприємствами у першому кварталі наступного року. Таким чином область першою відкрила низку подібних змагальних торгів в Україні. Лісівники задоволені: старт виявився більш як успішним.

Всього до продажу запропонували 12608 кубометрів круглого лісу на суму майже 6 мільйонів гривень. Придбано учасниками аукціону — 12528 кубометрів, тобто лісгоспи продали практично всю виставлену на торги сировину. Нереалізованим лишився тільки один лот.

В аукціоні взяли участь 55 претендентів на лісопродукцію з різних регіонів країни. Крім кіровоградських покупців, яких була переважна більшість, за якісною деревиною приїхали і представники Волинської, Дніпропетровської, Львівської та Черкаської областей. Та все-таки основна кількість лотів в результаті цінового змагання дісталася місцевим деревообробним підприємствам. Це також позитив, вважають в обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Адже дуже важливо залишити лісовий ресурс саме на Кіровоградщині і використати його для розвитку економіки області.

Реалізація деревини через аукціон — це насамперед формування прозорої цінової політики. Крім того, потенційні покупці мають вільний доступ до бази продукції, можуть на рівних умовах обрати ту сировину, яка їм потрібна.

Як відомо, Державним комітетом лісового господарства прийнято рішення про створення єдиної в державі Української спеціалізованої лісової біржі, що об’єднуватиме всі обласні філіали і займатиметься реалізацією лісосировини через аукціон. Ця організація й проводила торги. Таке нововведення в Кіровоградському обласному управлінні лісового та мисливського господарства підтримують. За словами заступника начальника управління Наталії Ревенко, це правильний крок у напрямі продуктивного реформування лісової галузі.

На знімку: під час аукціону.