Вінниччина стала третім регіоном держави, куди доставили всеукраїнський рушник єднання у рамках проекту «Єдина Україна: Схід і Захід — разом!» Художнє полотнище побуває у всіх областях держави. У кожній з них майстрині вишивки долучать до нього свою частинку з узором, що символізує особливість регіону. Унікальний рушник буде представлено як символ єдності України на відкритті чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.
Разом з полотном країною мандрує ікона Святогірської Божої Матері. Саме з цього містечка — Святогірська — стартував проект наприкінці серпня нинішнього року. Початок йому дали монахи Свято-Успенської лаври. Вони вишили свою частинку рушника і благословили його у дорогу.
— Ця ідея виникла ще задовго до підготовки святкування нинішньої річниці незалежності держави, — каже керівник проекту Світлана Кучеренко. — Уже тоді в деяких областях майстрині взялися до роботи.
Над вінницькою частинкою рушника працювала заслужений майстер народної творчості Галина Данилюк. Їй, одній з найстарших вишивальниць області, знадобилося більше п’яти місяців, щоб впоратися з відповідальною роботою. З шестирічного віку пані Галина займається вишивкою. Вона автор більше двохсот узорів. Деякі з них використала на рушнику єднання.
— На нашій частині рушника домінують два традиційні для Поділля кольори — червоний і чорний, — каже майстриня. — У центрі зобразила наш вікодавній символ — усміхнене сонечко. Воно зустрічається в дуже давніх подільських узорах, є на гербі нашої області. Його особливість в тому, що замість промінчиків має жовтогарячі пелюстки соняшника. Майстрині називають його сонцем давнини. Таку назву ми ще в дитинстві чули від своїх бабусь, її тримаємо в пам’яті, передаємо своїм дітям й онукам.
На полотні бачимо фігурки людей. Вони стоять парами. За задумом майстрині, символізують єднання народу. А два хрести є ознакою енергії — чоловічої й жіночої.
Вишивка виконана технікою, що зветься «качалочкою». Вона традиційна для Поділля. До загального полотна вінницьку частинку пані Галина пришивала разом з відомими вишивальницями краю. Робилося це в урочистій обстановці, у присутності сотень людей. Після цього всі разом направилися до Свято-Преображенського кафедрального собору, що в центрі Вінниці. Як святиню, несли рушник й ікону урочистою ходою центральною вулицею. Там полотно освятили. Таке дійство передбачено у кожному місті, де побуває рушник єднання, додала керівник проекту Світлана Кучеренко.