Роботодавці почали висувати більш високі вимоги до фахівців. На жаль, випускники ПТУ не відповідають таким, що приводить їх у центри зайнятості.

Називаючи причини ситуації, що склалася, начальник обласного управління освіти і науки Ірина Цимбал насамперед звертає увагу на головні проблеми в ПТО — дефіцит кваліфікованих кадрів (передусім майстрів виробничого навчання) і слабку матеріально-технічну базу училищ.
Бюджетне фінансування не дає можливості кардинально змінити систему ПТО, однак позитивні зрушення є.
Наприклад, за рішенням Координаційної ради при облдержадміністрації, перед формуванням держзамовлення на підготовку робочих кадрів тих чи тих спеціальностей продовжено практику укладання тристоронньої угоди місцевих органів влади, роботодавців і ПТУ. Завдяки цьому на підприємствах області цього року працевлаштовано 93 відсотки випускників училищ і коледжів.
Із 70 ПТУ державної форми навчання визначено десять, які готують фахівців для провідних галузей виробництва — хімічної, металургійної, гірничодобувної, сільськогосподарської, харчової тощо. На їх базі створюються інноваційні навчально-практичні центри, де впроваджуватимуть сучасні технології.
Зокрема, великі агрофірми «Нібулон» та «Агротон» надають для навчання свою техніку. Це істотна допомога, оскільки в останні роки з державного бюджету на устаткування не виділено жодної копійки. Важливо відзначити, що згадані центри підвищуватимуть і професійний рівень майстрів виробничого навчання.
Ірина Цимбал зазначає, що профтехосвітні заклади області співробітничають із центром зайнятості в плані перепідготовки кадрів для підприємств. Визначено 54 ПТУ, які навчать різних спеціальностей понад 12 тисяч нинішніх безробітних.
 
Луганськ.