У Харкові пройшли Дні іспанської мови і культури, які були ініційовані Посольством Іспанії. Програма заходів була насиченою. Харківський нацуніверситет ім. В. Каразіна приймав у себе Всеукраїнський конгрес іспаністів за участю викладачів іспанської мови з університетів України і Іспанії, перекладачів, студентів. Було створено Асоціацію іспаністів України, покликану об’єднати наукові сили для подальшого розвитку вітчизняної іспаністики.
Цьогорічний конгрес було присвячено 100-річчю з дня народження видатного іспанського поета, драматурга, антифашиста Мігеля Ернандеса (1910—1942). На конгресі були присутні також посол Іспанії Хосе Р. Мояно, іспанські дослідники творчості Мігеля Ернандеса — Франсиско Х. Д. де Ревенга, Хуан Кано и Хосе М. Бальсельс, з доповідей яких постала фігура борця, історія його творчості і візиту до СРСР. В 1937 р. іспанський митець приїхав на 5-й Театральний фестиваль і відвідав Харків. Судячи з поеми «Місто-фабрика», найбільше враження на нього справили не театральні новації, а сам Харків — велике місто, промислове серце республіки. ХТЗ надихнув поета! Сьогодні, понад 70 років потому, рядки з величальної поеми відтворено на меморіальній дошці на честь поета, яку урочисто відкрили представники харківської міської влади і посол Іспанії. Встановлено пам’ятний знак (скульптор Сейфаддін Гурбанов) на будинку № 44/2 по вул. Сумській, де в 30-ті рр. розміщалася Харківська філія Міжнародної організації допомоги борцям революції, яку відвідав іспанський антифашист.
Життя Мігеля Ернандеса схоже на його поезію — бунтівну і до болю трагічну. Народжений у сім'ї бідняків, він прагнув справедливості. Його зброєю стало Слово, а книгою життя — розбурхана братовбивчою війною Іспанія. Він був учасником найкривавіших боїв за Мадрид, був делегатом на Міжнародному конгресі письменників-антифашистів. Після поразки Республіки потрапив за грати, був засуджений до страти, але під тиском громадськості в 1940 р. вирок замінили на 30-річне ув’язнення. Через два роки поета не стало...
Харків’янам було подаровано чудовий концерт іспанських гітаристів Луїса Пастора и Лурдес Герри, які представили композицію на вірші Ернандеса.
Подейкують, що можлива поява у Харкові вулиці Мігеля Ернандеса. Все пречудово! Чого б не радіти такому наближенню Європи до Харкова? Якось заважає відчуттю європейськості нехтування своїх національних діячів історії і культури. В місті немає вулиць Багалія, Хвильового, Алчевських. Одна за одною щезають меморіальні дошки харків’янам, які прожили тут свої короткі чи довгі життя і залишаються у народній пам’яті, вписавши сторінки у книгу Вічної слави нашого міста.