Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 6-й тур. 15 грудня.

Два українських клуби міжнародними поєдинками завершили літньо-зимову частину сезону—2010/2011. Кияни здобули перепустку в європейську весну і сьогодні дізнаються про свого суперника. «Карпати» мають скромніші досягнення. Але вони чогось досягли. Якими були оті завершальні поєдинки, наша розповідь.
Завдання виконали
Група Е. АЗ (Нідерланди, Алкмар) — БАТЕ (Білорусь, Борисов). 3:0.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Шериф» (Молдова, Тирасполь). 0:0.
«Динамо»: Шовковський, Бетао (Несмачний, 57), Хачериді, Михалик, Алмейда, Попов, Вукоєвич, Єременко, Шевченко, Ярмоленко, Мілевський (Зозуля, 88). В. о. тренера — Олег Лужний.
«Шериф»: Стажила, Волков (Гаурач, 90+3), Франса, Єрохін, Балима, Дьєду (Ніколич, 80), Нелсон (Георгієв, 76), Самараджич, Надсон, Бранкович, Адамович. Тренер — Андрій Сосницький.
Рефері — Кнут Кіргер (Німеччина).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 13 000 глядачів. Мінус 8 градусів.
Грати проти насиченої і достатньо організованої оборони, як правило, важко. І атаки організовувати складніше, і гострі моменти біля воріт суперника виникають не так часто, як хотілося б. Але і ті, що створили, кияни не реалізовували. Та й 19-річний воротар тираспольців Дмитро Стажила грав просто здорово. Варто сказати й про те, що динамівцям ще й дошкуляли неприємні спогади про невдачу в Тирасполі (0:2).
Зрозуміло, всім хотілося реваншу будь-що: і футболістам «Динамо», і їхнім вірним уболівальникам. Але інколи таке бажання заважає досягненню мети. Та й суперник виявився непоступливим.
Однак десь у середині другої половини зустрічі динамівці хвилин на десять притисли суперника до його воріт, демонструючи досить привабливу комбінаційну гру. І могли забити, ще й не раз. Однак забракло виконавської майстерності. Та й юний Стажила знову діяв бездоганно.
А на 83-й хвилині вже гості пожаліли динамівців, коли невпевнено зіграв Несмачний і невдало зробив підкат Хачериді. Але Георгієв, котрий опинився на ударній позиції і якому ніхто не заважав, не влучив у порожні ворота.
Отже, велика перевага киян так і не втілилася в забиті м’ячі. Але «Динамо» виконало поставлене завдання — вийшло до 1/16 фіналу турніру з першого місця.
— Хочу подякувати вболівальникам, які вірили у нас до кінця, і гравцям за самовіддачу, — сказав після зустрічі Олег Лужний. — Були моменти, але не реалізували. Втім, це справа така — сьогодні не забили, заб’ємо завтра. Хочу вибачився за невдалі поєдинки проти «Таврії» і особливо «Оболоні».
— Чи задоволені тим, що після гри з «Шерифом» посіли підсумкове перше місце в групі?
— Як можна бути не задоволеним першим місцем? Ми починали з одним очком після двох зустрічей на старті. І от такий фініш. Звичайно, приємно.
Висловився після завершального матчу року і президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс.
— Лужний виконав свої обіцянки. Команда вийшла до плей-оф Ліги Європи з першого місця. Я ще не вів переговори з кандидатами на посаду тренера нашої команди. У мене є список фахівців, і я тепер почну з ними спілкуватися...
Наостанок не поступилися
Група J. «Севілья» (Іспанія) — «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд). 2:2.
«Карпати» (Україна, Львів) — ПСЖ (Франція, Париж). 1:1. Голи: Луїндула, 39, Федецький, 45.
«Карпати»: Тлумак, Мілошевич, Федецький, Кожанов (Гурулі, 68), Худоб’як, Мартинюк, Ткачук, Григорій Баранець (Габовда, 62), Авелар, Тубич, Кузнєцов (Гудима, 81). Тренер — Олег Кононов.
ПСЖ: Купе, Сеара, Тьєне, Камара, Траоре, Сессеньон, Бодме (Касмі, 78), Клеман, Маконда (Моріс, 69), Луїндула, Ердинч (Магеджуф, 90+1). Тренер — Жіль Бурж.
Рефері — Еспен Бернатсен (Норвегія).
Львів. Стадіон «Україна». 10 273 глядачі. Мінус 6 градусів.
Львів’яни зіграли цілком пристойно і наполегливо проти досить сильного суперника. І під завісу в нагороду отримали перше очко в турнірі. Не надто емоційні зрозуміють, що головне у всій цій історії — здобутий командою неоціненний досвід виступів на такому високому міжнародному рівні.
Однак виникає запитання, чи знадобляться «Карпатам» загалом ті надбання. Адже може статися так, що команда в зимовий період втратить своїх виконавців. Он уже майже вирішене питання про перехід до «Дніпра» Ігоря Худоб’яка. І він стане першою «ластівкою» в цьому не вельми приємному для прихильників «Карпат» русі.
У ЗМІ з’явилася інформація, що й цікавий, з творчим підходом, інтелигентний тренер Олег Кононов нібито незабаром візьме курс на Росію, де має очолити краснодарську «Кубань», котра виступає в першій лізі. Якщо все це правда, то буде дуже шкода, якщо отой дім, котрий зводили не день і не рік, розвалиться. Хоча, можливо, ми помиляємося, а ситуація керована і не така вже й безвихідна.
На знімках: моменти зустрічей у Києві та Львові.
Фото Павла КУБАНОВА та Євгена КРАВСА.