Міська влада планує з початку наступного року значно скоротити кількість педагогів шкіл і працівників дошкільних закладів.
Про це повідомила голова міської профспілкової організації працівників освіти і науки Тетяна Козлова:
— Кабінет Міністрів України розробив план дій з прогнозування бюджету на 2011 рік, — зазначила вона. — Цей документ є рекомендаційним, але в нашому місті чомусь поспішають його найшвидше за всіх виконати. Мають на меті з 1 січня почати скорочення вчителів, працівників дошкільних закладів — до 20 відсотків.
На думку профспілкового лідера, такий крок влади грубо порушить вимоги Конституції України, КЗпП, а також угоди між працівниками, профспілками й роботодавцями.
— Не можна об’єднувати класи в школах, скорочувати педагогів протягом навчального року, — вважає Т. Козлова. — Ніколи в нашій країні такого не було. Ми пам’ятаємо складні 90-ті роки, коли вчителі не отримували зарплат, але скорочень тоді не було.
Із звернення педпрацівників:
«Хочуть знищити позашкільну роботу, усі гуртки. У документі, підготовленому в міськдержадміністрації, пропонують за підміну одних учителів іншими не платити. Змушують пенсіонерів звільнятися за власним бажанням, а тому, хто не бажає цього робити, загрожують перевірками».
Плановане скорочення викликало гостру реакцію шкільної громадськості. Наприкінці минулого місяця відбулися засідання профспілкових активістів. Результатом обговорення складної ситуації стало письмове звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки й керівників міста з вимогою зупинити процес.
 
Севастополь.