У столичному музеї «Шоколадний дім» — незвичайний прийом. Книжковий. Дами у красивих сукнях і кавалери у костюмах при краватках ведуть світські бесіди про розумне, добре, вічне, розглядаючи фотографії відомих персон із книгою у руках. Так проходила презентація гала-виставки «Зірки. Із книгою у серце», що стала частиною довгограючого Всеукраїнського благодійного проекту, ініційованого благодійним фондом Влади Прокаєвої «Обдаровані діти — майбутнє України». У благородному намірі привернути увагу молоді до читання, реабілітувати книгу на тлі Інтернету приватну ініціативу добродійників підтримали Міністерство культури, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Національна спілка письменників, Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО.

Дослідження показали, що українські школярі читають не більше однієї книжки на місяць. 30 років тому цей показник був вищим у чотири рази.

Нагадаємо, що проект «Із книгою у серце», про який вже писав «Голос України», стартував у квітні цього року. Він охоплює 24 обласні центри країни. У кожному з яких місцева обласна бібліотека для дітей і юнацтва одержує комплект книг з 500 примірників. Набір не випадковий. Він був сформований на основі проведеного опитування української молоді з врахуванням її літературних симпатій і потреб у навчальній і енциклопедичній літературі. Вартість проекту на сьогодні оцінюється в мільйон гривень. Нові книги вже передані бібліотекам Києва, Херсона, Житомира, Львова, Дніпропетровська, Луганська та Ужгорода.

— Мета нашого проекту — координація зусиль тих, хто не байдужий до інтелектуального майбутнього нашої країни. Популяризація читання як стилю життя і книги — як явища. Читати книги знову стає модно — от основний лейтмотив того, що ми робимо, — каже Влада Прокаєва (на знімку поруч з Валерієм Харчишиним).

На гала-виставці представлені 30 фотографій великого формату публічних людей театру, естради, шоу-бізнесу, телебачення, спорту, які в кадрі читають книги. Тут Олександр Пономарьов, Гайтана, Ані Лорак, Олег Скрипка, Яна Клочкова, Фагот, група «Друга ріка»... Всі вони кумири дітей і молоді. А отже, можуть вплинути на їхнє ставлення до читання особистим прикладом. «Читай як я!» — от головна ідея зірково-книжкового вернісажу.

Ці фото у вигляді білбордов уже з’явилися на вулицях наших міст. А хлопці та дівчата України обрали п’ять найвдаліших і найпереконливіших із них.

— Хороша книга — це носій духовності, правильних традицій і думок. Особливо це стосується тих книг, які передаються з покоління в покоління і є сімейними цінностями. Необхідно виховувати дітей з почуттям книги в руках! — вважає один із учасників фото-проекту, актор театру та кіно Володимир Горянський (на знімку угорі).

Фото автора.