Голові Комітету з питань європейської інтеграції Борису Тарасюку вручено Великий Хрест ордена Леопольда Другого. Ця почесна нагорода є одним із найважливіших орденів Королівства Бельгія.

Під час урочистої церемонії нагородження Посол Його Величності Короля Бельгійців Марк Вінк зазначив, що ця відзнака — «найкращий спосіб не тільки підкреслити та відзначити внесок Бориса Тарасюка (на знімку), а й також високо оцінити його зусилля щодо розвитку міцних відносин між Україною та Європейським Союзом, оцінити конкретні справи, які він робить у світлі започаткованої інтеграції».
Зокрема, бельгійський дипломат нагадав, що саме під час роботи Б. Тарасюка в Брюсселі (1995—1998 роки), відбулося підписання Хартії особливого партнерства між Україною та Північно-Атлантичним альянсом, завдяки якій Україна почала брати участь у миротворчих операціях на Балканах. «Таке співробітництво дало змогу Україні брати участь і в інших операціях та сприяти розвитку, як нині вважається, цілком статусно законних відносин з НАТО, Ваші зусилля щодо активізації значущого миротворчого потенціалу України, в комбінації з активною дипломатією, перетворили Україну на визнаного гаранта Європейської безпеки та стабільності», — підкреслив М. Вінк.
Також посол Бельгії нагадав, що у 2002 році саме Б. Тарасюк виступив з ініціативою створення важливого парламентського Комітету з питань європейської інтеграції. «Під час вашого другого мандата на посаді міністра закордонних справ Україна долучилася до Плану дій з Європейським Союзом, перейшла на етап інтенсивного діалогу з НАТО стосовно набуття членського статусу, почала перемовини з ЄС стосовно підписання Угоди про спрощення візового режиму та реадмісії», — наголосив бельгійський дипломат.
Борис Тарасюк нагадав, що «саме бельгійський капітал, бельгійські фахівці і бельгійські технології прийшли на Донбас на початку минулого століття, власне з їх допомогою було піднято гірничовидобувну та металургійну галузі в регіоні». Він також підкреслив, що саме Бельгія є тією країною, яка поставила на трамвайні колеса багато українських міст.
Фото надане інформуправлінням Верховної Ради України.