Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту підтримати пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантування прав концесіонерів».
Законодавчим актом, зокрема, передбачається, що «умови концесійних договорів, укладених на умовах, визначених відповідно до законодавства, зберігають свою чинність протягом усього строку дії таких договорів у випадках, коли після їхнього укладення встановлюються законодавством (крім податкового, митного та валютного законодавства, законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності) інші умови, що погіршують становище концесіонерів або обмежують їхні права, якщо сторони концесійних договорів не дійшли згоди щодо зміни зазначених умов».
На думку Президента, це не відповідає визначеним статтями 58 і 94 Конституції України принципам дії закону в часі. Так, статтею 94 Конституції визначено, що закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.
Згідно із правовою позицією Конституційного Суду, за загальновизнаним принципом права, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплено в частині першій статті 58 Основного Закону, за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності. Тож глава держави пропонує виключити із закону положення, що передбачає можливість застосування до відносин із провадження концесійної діяльності нечинного законодавства.