Протягом 12 років регіон уже вп’яте у полоні великої води. Цьогоріч стихія захоплювала Закарпаття двічі: у травні-червні і ось тепер — у грудні. Скільки шкоди завдано регіону негодою, «Голос України» запитав у першого заступника голови ОДА, голови обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Івана Бушка.
— За оперативними даними, орієнтовні збитки становлять понад 72,5 мільйона гривень. Зокрема, шкоди завдано об’єктам комунальної власності (42,6 млн.), водогосподарському комплексу (13,2 млн.), дорожнім службам (4,2 млн.), об’єктам лісової інфраструктури (7 млн.) та сільгоспвиробникам (7,2 млн.).
72,5 мільйона збитків — це лише попередні цифри. До комісії постійно надходить оперативна інформація з усіх районів, міст і сіл, які зазнали біди. Упродовж кількох днів надходитимуть нові акти обстеження, тож невдовзі проведемо фінансову експертизу документів, тоді й матимемо остаточні дані.
Щодо суми, необхідної на відновлення пошкодженого, то вона якнайменше вдвічі перевищуватиме збитки. Попередньо сума становитиме 149 мільйонів. Пояснення просте. Приміром, у Рахівському районі від стихії постраждав міст, балансова залишкова вартість якого 300 тисяч. Але для відновлення чи будівництва нового необхідно від 600 тисяч до мільйона гривень. Так само й на інших об’єктах.
Загалом на відновлення комунального майна потрібно 88,6 мільйона гривень, на дамби, берегоукріплення та розчистку річок — 43 мільйони, на дороги — 16,2 мільйона, на системи енергопостачання — 1,7 мільйона гривень. Тож обласна влада готує звернення до Кабміну щодо виділення коштів.
На знімку: працівники санітарно-епідеміологічної служби дезінфікують колодязі на постраждалих територіях.
Фото Сергія ГУДАКА (Укрінформ).