До Нового року залишилося 16 днів
Усі готуються до майбутніх свят. Поки дітвора пише листи Діду Морозу із довгим переліком подарунків, дорослі хапаються за гаманці міцніше. Перше випробування батьківський бюджет пройде уже цієї неділі. День Святого Миколая розпочне марафон зимових свят, що для більшості сімей обернеться просто-таки астрономічними витратами. Адже попри те, що полиці магазинів завалені новорічними сувенірами на будь-який смак, знайти щось путнє за прийнятну ціну — майже «місія нездійсненна». Ціни на більш-менш прийнятні подарунки кусаються. Ба навіть так званий дешевий ширпотреб цьогоріч виявився досить дорогим. Щоб допомогти українцям все-таки відчути святкову атмосферу, у містах країни організовують спеціальні виставки-ярмарки. Один із таких офіційно відкрили учора у столиці в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім». За словами організаторів, тут можна знайти усе необхідне для святкування — від новорічної атрибутики до подарунків. Ми переконалися: знайти тут і справді можна майже все. Але чи вистачить вам статків щось із цього купити — питання риторичне. Адже одна ялинкова прикраса (ручної роботи) в середньому потягне на 35—40 гривень.
Традиційно витрати на відзначення зимових свят розподіляються за кількома статтями: купити ялинку та щось «під ялинку», і звичайно ж, накрити святковий стіл. Почнемо з останнього. До слова, цими вихідними вдалося підслухати розмову двох продавчинь:
— То що, цінники уже цього тижня будемо переклеювати? — цікавиться перша.
— Ні, сказали, що за два тижні до Нового року почнеться, — відповідає друга. 
Отож, час запастись валеріанкою у нас з вами ще є. Тим часом уже дивують покупців ціни на цьогорічні «солодкі» подарунки. Більшість наборів шоколадних солодощів із подарунком (склянкою, записничком тощо) цього року вартують півсотні гривень, а то й більше. Утім, можна знайти і дешевший варіант — без подарунка і з карамельками.
Ще більше піде коштів на новорічні подарунки. Звичайно, тут усе залежить тільки від вашої фантазії та статків. У цивілізованих країнах у передріздвяний період влаштовують грандіозні розпродажі. Для прикладу, іноземні інтернет-магазини пропонують до 75 відсотків знижки на все (від одягу до електроніки). На додачу до цього ще й зобов’язуються безкоштовно товар доставити. Щоправда, тільки по території своєї країни, або ж ЄС. А от в Україні акції трошки інші.
— В одному із магазинів декору взяла флаєр на 15-відосткову знижку. Думала: класно, накуплю зараз усім сувенірчики під ялинку. Але виявилося, що ця знижка тільки з 15 січня діє! Це ж, мабуть, спеціально таке число обрали, щоб усі свята вже пройшли, — скаржиться киянка Олена. 
Тим часом не тішать око і ціни на стандартні презенти: свічки, маленькі статуетки тощо. Останні коштують від 10—15 гривень. А за симпатичну свічку доведеться викласти гривень 20—30.
— Ми через це на роботі домовилися цього року без подарунків обійтися. Бо на те, щоб «обдарувати» усіх колег, півзарплати піде, — каже киянка Наталія Філіпова.
Та якщо дорослі ще погодяться у Новий рік без презентів залишитися, цього ніяк не переживуть діти. І тут батькам не позаздриш.
— Цього року Дід Мороз до нас прийде по-скромному, — каже пані Наталія. — Я вже пояснюю синам, що у старого фінансова криза, а тому новий комп’ютер і приставка відміняються.
Окрема стаття видатків — ялинка. Зекономити тут можна буде, якщо добре збереглися минулорічні іграшки-прикраси. Інакше — готуйте кругленьку суму. Чотири скляні однотонні кульки — від 25 гривень. Приблизно стільки ж коштує і одна, розфарбована вручну.
Тим, хто звик хороводи водити довкола натуральної вічнозеленої, нагадуємо: ялинкові базари вже відкрили. Цьогоріч, повідомляє прес-служба КМДА, у столиці працюватиме 194 точки з продажу ялинок, сосон та смерек. Влада, буцімто, врахувала побажання екологів, тому санкціонована реалізація новорічних дерев здійснюватиметься лише у стаціонарних закладах торгівлі та на ринках міста. До речі, як свідчить практика, найдешевше ялинку можна буде купити зранку 31 грудня. Щоправда, тоді майже не буде з чого вибирати.
Та сподіватися, що цього року обійдеться без браконьєрів, не варто. Охочі «нажитися на святі» уже працюють на повну силу. Як повідомляє наш власний кореспондент з Івано-Франківщини Дарина Назарчук, у Косівському районі у господарстві 36-річного місцевого мешканця правоохоронці виявили майже 300 свіжозрубаних смерічок, якими він, очевидь, збирався торгувати напередодні новорічно-різдвяних свят. А 53-річний мешканець Долинського району вирішив питання з ялинками по-іншому: уночі зрубав і викрав з чужого подвір’я деревця туї. Тепер обом доведеться відповідати перед законом.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.