Футбол. Учора в Києві не відбувся XІІ конгрес ФФУ. Цього разу все було незвично. По-перше, в окремих містах уже давно з’явилися банери, а на екранах окремих телекомпаній — відеоролики, мета яких була підірвати авторитет президента національної федерації Григорія Суркіса. А вже на самому конгресі скинути його з крісла.
Поширювалися чутки, що готували ще й спеціально найнятих кричальників-протестувальників. Та замість них до Будинку футболу зранку прибули два автобуси спецзагону міліції і ще з півдесятка позашляховиків з цього само відомства.
Віце-президент ФФУ Сергій Стороженко хотів внести до порядку денного питання про вотум недовіри Григорію Суркісу. Аналогічне заявив і президент Прем’єр-ліги Віталій Данилов та ще кілька присутніх.
На це Григорій Суркіс зреагував так:
— Я сьогодні принципово не підігруватиму вам, бо вважаю себе чесною людиною. У мене вистачить сили волі й толерантності терпіти ваше хамство. Але це терпіння не безмежне...
Тут варто пояснити, що у рамках регламенту додаткові питання в день зібрання не вносяться. За законом це треба робити за два місяці до конгресу і обов’язково в письмовій формі.
Ситуація застопорилася під час голосування за порядок денний. Із 143 присутніх 27 делегатів не голосували. «Опозиція» була категорично проти таємного голосування. Змушені були звернутися до незалежної спостерігачки від
ФІФА Єви Паскьє, котра була присутня в залі. Вона сказала, що не збирається ставати на чийсь бік. Головним має бути регламент. А значить, вносити додаткові питання тепер не можна. Є варіант зібрати позачерговий конгрес через три місяці і вже на ньому поставити питання про президента.
На досить збуджений виступ президента ФК «Металіст» Олександра Ярославського спокійно і зрозуміло відповідав заступник генерального секретаря УЄФА Теодор Теодорідіс. Він, до речі, заявив, що насамперед завдяки Григорію Суркісу Україна отримала Євро-2012.
Більшість учасників конгресу відмовилася провести таємне голосування за порядок денний. І Григорій Суркіс, подякувавши присутнім, закрив зібрання.