Учора відбулося перше планове засідання оновленого Кабінету Міністрів. Глава уряду Микола Азаров, подякувавши міністрам, котрі втратили свої посади, пообіцяв, що надалі «вони працюватимуть на не менш важливих і відповідальних ділянках». Утім, дехто з них, як от екс-міністр економіки Василь Цушко, вже обживає кабінет глави Антимонопольного комітету. Крім того, деяким екс-міністрам буде запропоновано посади перших заступників реорганізованих міністерств. Зокрема, раніше М. Азаров повідомив, що рекомендуватиме Президенту призначити екс-міністра соціальної політики та праці Василя Надрагу на посаду першого заступника міністра соціальної політики, а екс-міністра транспорту і зв’язку Костянтина Єфименка — першим заступником міністра інфраструктури.

Прем’єр окреслив перспективи продовження адмінреформи, ухвалення бюджету на 2011 рік та проведення пенсійної реформи.

Розпочавши реформи системи державного управління з себе, на думку М. Азарова, цим влада подала приклад для інших. Зокрема, він повідомив, що після указу Президента про скорочення членів Кабміну та оптимізації його структури уряд вже ухвалив постанову, якою визначено, що чисельність державних службовців, які працюють у центральних органах виконавчої влади і підпорядкованих їм територіальних органах, скорочується не менш ніж на 30 відсотків.

Оцінюючи ухвалення в першому читанні проекту держбюджету на 2011 рік, прем’єр похвалив більшість народних депутатів, котрі, демонструючи відповідальність та принциповість, роблять усе, щоб держава увійшла у новий рік із затвердженим кошторисом. Відтак М. Азаров перейшов до критики опозиції, від якої нічого, «окрім безпідставних звинувачень, грубого перекручування фактів не дочекалися». А далі, майже за класикою, він, щоб мати можливість відповісти, поставив риторичне запитання: «І хто ж звинувачує наш уряд?». За його словами, це «ті, хто взагалі залишив країну без бюджету на поточний рік і «вручну» розпоряджався народними коштами, як власним гаманцем, ті, хто невідомо куди розтринькав десятки мільярдів гривень кредитів, хто так керував економікою, що обвалив її до рекордної у всьому світі межі, хто на два роки заморозив зарплати та пенсії і водночас удвічі знецінив національну валюту, ті, хто за два роки не збудував жодного об’єкта, потрібного людям і яким можна було б пишатися, ті, хто втратив довіру міжнародних фінансових організацій, інвесторів, допустив падіння суверенного рейтингу України до межі дефолту».

Однак, незважаючи на закиди опозиції, прем’єр розраховує, що бюджет-2011 буде ухвалено парламентом до 24 грудня.

З огляду на часовий цейтнот, М. Азаров доручив урядовцям оперативно розглянути пропозиції і зауваження народних депутатів, комітетів, фракцій та врахувати ті, що «відповідають інтересам розвитку країни у 2011 році».

Анонсуючи пенсійну реформу, глава уряду повідомив, що доручив головному розробнику пенсійного законопроекту, віце-прем’єру — міністру соціальної політики Сергію Тігіпку особисто організувати роз’яснення його положень та проведення дискусій з усіма зацікавленими сторонами. Результатом цього обговорення, на думку прем’єра, має стати «найкращий варіант пенсійної реформи, в якому кожен громадянин побачить свій інтерес».

Також під час учорашнього засідання було розглянуто проект Державної програми приватизації, оскільки сьогодні приватизація держмайна здійснюється ще відповідно до програми на 2000—2002 роки. М. Азаров вважає, що нова програма дозволить залучити до економіки інвестиції та звільнить бюджет від утримання об’єктів, перебування яких у державній власності є економічно недоцільним.