Опозиційний уряд не підтримав поданий урядом проект держбюджету на 2011 рік.

Міністр фінансів тіньового Кабміну Андрій Сенченко звернув увагу на збільшення фінансування видатків на силові структури, на правоохоронні органи, тоді як на, скажімо, діяльність судів першої інстанції фінансування, навпаки, скорочено. А також на посилення централізації влади, що негативно вплине на формування місцевих бюджетів та можливості розпоряджатися заробленими коштами в регіонах. 
Міністр соціальної політики та праці Андрій Павловський вважає, що розмір соціальних стандартів істотно занижено. За офіційними даними, розмір фактичного прожиткового мінімуму за споживчими цінами жовтня становив 1038 гривень, а в проекті бюджету закладено цей показник на рівні 941 гривні. За його словами, уряд пропонує зменшити виплату допомоги ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, витрати на виробництво протезів для інвалідів, не збільшувати соціальну допомогу дітям-сиротам, скоротити фінансування програм боротьби з туберкульозом, СНІДом, онкозахворюваннями. «У проекті бюджету закладено погіршення соціальних стандартів», — переконаний депутат.
Опозиція пропонуватиме альтернативні рішення — на розгляд парламенту внесено проекти законів про збільшення з 1 січня 2011 року мінімальної пенсії до 1200 гривень, а мінімальної зарплати — до 1506 гривень (як стверджують депутати, «на виконання передвиборних обіцянок Президента Януковича), а також законопроекти про оплату праці згідно з тарифною сіткою, про розмір соціальної допомоги на народження дитини та догляд за нею до досягнення трирічного віку, про недопущення погіршення пенсійного забезпечення громадян України. Водночас уряд переконує, що соціальний захист, навпаки, — зростатиме.