Деякі комітети Верховної Ради наполягатимуть на радикальному перегляді фінансування гуманітарної сфери у державному бюджеті 2011 року. Про це на брифінгу заявив заступник голови парламенту Микола Томенко. На його думку, відмова Кабінету Міністрів збільшити витрати на гуманітарну сферу під час підготовки держбюджету до другого читання свідчить про те, що уряд проводить антиукраїнську політику.
«Якщо в Україні немає стратегії гуманітарної політики, віце-прем’єра з питань гуманітарної політики, то звідки взятися бюджету для гуманітарної політики. Я очікував, що бюджетна частина гуманітарної складової буде сумною, але щоб такою сумною — не передбачав», — зазначив парламентарій. Розробники бюджету, переконаний Микола Томенко, не спілкувалися з фахівцями міністерств, до їх пропозицій ніхто не прислуховувався. Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що фінансування на фізичну, спортивну підготовку учнівської та студентської молоді в бюджеті скорочено майже на чотири мільйони гривень. Тобто фактично все, що стосується фізичного оздоровлення людей, в основному фінансовому документі на наступний рік ліквідовано.
Крім того, за його словами, уряд прийняв рішення зліквідувати туризм як напрям. «На фінансову підтримку розвитку туризму передбачено 1 мільйон 826 тисяч гривень. Яку концепцію просування туризму в Україні можна придумати за рік на ці кошти?», — запитує Микола Томенко. Він підкреслив: «Якщо до другого читання не буде нової версії бюджетного фінансування гуманітарної політики, то можна зробити висновок, що гуманітарна політика відсутня як така». Також заступник глави парламенту заявив: якщо критичну ситуацію, яка склалася довкола національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» не буде вирішено, його можуть ліквідувати. Микола Томенко розповів, що до нього неодноразово зверталися працівники заповідника щодо незаконних дій генерального директора, який займається передачею церковній громаді Михайлівської церкви та дзвіниці (без укладання договорів оренди), що перебувають на утриманні заповідника. Також він додав, що директор заповідника не має профільної освіти та відповідного стажу роботи.