За повідомленнями лікарів травмпунктів столиці, за кілька перших днів ожеледиці понад сто городян отримали травми: майже всі вони послизнулися на тротуарах.
Каліцтва найрізноманітніші — від забитих місць до переломів. Приміром, у травмпункт лікарні №6 на проспекті Комарова, 3 звернулося 20 осіб, у лікарню №7 на вулиці Котельникова — 15. У всіх — переломи нижніх або верхніх кінцівок. У медустановах інших районів також підтвердили, що кількість травмованих через ожеледь значно зросла.
Історія з травмами через недостатню підготовленість столиці до таких погодних умов повторюється з року в рік. Так само, як і щоразу перед настанням холодів кожна київська влада клянеться-божиться, що під час ожеледиці всі вулиці та прибудинкові території своєчасно посипатимуться піском і сіллю. І цього разу перший заступник голови КМДА Олександр Попов запевнив: городяни взимку більше не ламатимуть руки-ноги на слизьких тротуарах, бо піску та солі начебто заготовлено вдосталь. Але люди продовжують падати не лише через власну необережність, а здебільшого саме тому, що тротуари не посипають піском.
І навряд чи ситуація кардинально зміниться. Причина — в самій організації справи: у Києві цим зобов’язані займатися не лише комунальні служби, а й ще з радянських часів діє практика «закріплення територій» за підприємствами, ресторанами, магазинами, кіосками. Вони мають посипати піском прилеглі до них підходи і тротуари. Але якщо колись за невиконання розпорядження міської влади керівник підприємства міг поплатитися партквитком, що означало й посадою, то нині за таке як карають? Тож киянам знову доведеться ламати руки-ноги та лікуватися за власний кошт, оскільки претензії пред’являти немає кому.