Плавучі готелі й ресторани не повернуться на воду в центрі столиці?
«В одному з випусків сторінки «Київ» ви писали про звільнення набережної Дніпра в Києві від незаконно встановлених там дебаркадерів з ресторанами, кафе, готелями і казино. Цікаво, чим закінчилася ця історія? Чи вдалося транспортній прокуратурі довести справу до кінця: адже багато хто був переконаний, що набережну розчищають для «своїх»?
Василь ВЕРЕСЮК.
Житомир.
У «Голосі України» неодноразово порушувалося питання захоплення набережної Дніпра в центрі столиці підприємцями, які незаконно обладнали на воді плавучі готелі та підприємства громадського харчування. При тому, що каналізація для стоків і різних відходів у цьому місці відсутня. Транспортна прокуратура ще влітку зажадала від  власників підприємств на воді звільнити територію.
І хоча мало хто вірив, що їй це вдасться зробити, домоглася свого, при цьому вигравши суди проти власників усіх 24 дебаркадерів. За даними адвокатів, Фонд державного майна вже звернувся з позовами про розірвання договорів оренди ділянок на воді.
Тепер понад десять демонтованих плавучих ресторанів пришвартовані в затоці на Жуковому острові, яка тепер нагадує цвинтар зруйнованих кораблів. Багато з них під час перевезення були розбиті. В них немає води, не працює опалення, а меблі обтягнуті захисною плівкою: власники ще сподіваються, що їм удасться кому-небудь продати своє добро, оскільки немає перспективи повернутися на набережну. Адже інших обладнаних місць на воді з каналізацією, опаленням, водопостачанням у місті не знайти. Приміром, флотель «Дніпровський» з усією начинкою, 23 елітними номерами, за даними одного із столичних видань, власники готові продати за 500 тис. дол. Можлива навіть знижка.
За даними того самого видання, власники плавучих закладів намагаються «прилаштувати» їх в інших місцях: готель «Фараон» уже працює на Лівому березі, неподалік Микільсько-Слобідської, де, до речі, теж немає каналізації...
Дехто все-таки сподівається повернутися на набережну, мотивуючи тим, що їхні готелі вже заброньовані для учасників Євро-2012. Суперечки й позови, приміром, тривають щодо ресторану «Мандарин», оскільки серед його засновників є іноземні громадяни. Поки що туди нікого із власників дебаркадера не пускають, а сам заклад перебуває під охороною прокуратури. Тож далі буде...
Лідія КОБРИКОВА.
Набережна Дніпра у центрі столиці звільнена від «окупантів».