Під час реконструкції церковного двору Свято-Вознесенського храму міста Олександрівська, що входить до структури Луганська, будівельники виявили старе поховання. Його дослідженням зайнялися члени військово-патріотичного об’єднання «Каскад».
Робота ця — незвичайна, бо поховання було просто під стіною храму біля центрального входу. На глибині близько півметра розташовувалася братська могила, в якій були поховані два німецькі солдати. Глибина поховання вказує на те, що вони загинули взимку, коли німці тікали з міста під натиском радянських військ. За словами керівника «Каскаду» Олександра Гізая, тіла розташовувалися з півночі на південь, а не зі сходу на захід, і це дає підстави думати, що ховали німців, найімовірніше, місцеві жителі або церковні служителі.
Обидва солдати загинули від осколкових поранень. З поховання також витягнуті дві німецькі ручні гранати М-39 із прогнившими корпусами, кілька обойм із патронами, що стали непридатними, невелика металева коробка, в якій солдат зберігав сигарети та олівець, кілька монет й інші предмети. Ексгумовані останки солдатів передадуть пошуковому підприємству «Воєнні меморіали «Схід» для перепоховання на німецькому цвинтарі під Харковом.