На 108 підприємствах ресторанного бізнесу Дніпропетровщини — із 248 перевірених цього року — виявили порушення законодавства.
Зокрема, як зазначила заступник начальника головного управління у справах захисту прав споживачів в області Ніна Перепелиця, за результатами перевірок знято з реалізації 119 найменувань продукції і товарів більш як на 5 тисяч гривень з простроченим терміном придатності. Це і алкогольні напої — наливки, настоянки, термін зберігання яких порівняно невеликий, а також ковбаси, солена й копчена риба. Виявлено товари більш як на 9 тисяч гривень, що не мали повної достовірної інформації про їхнє походження. Ці продукти або не мали необхідного маркування, або були придбані на ринку без відповідного ветеринарного висновку. Крім того, перевіряльники виявили до двох десятків випадків обрахування і обважування.
За словами Ніни Перепелиці, відвідувачі ресторанів останнім часом віддають перевагу більш здоровій їжі. В меню дніпропетровських ресторанів дедалі рідше зустрічаються салати з майонезом, термін зберігання яких надзвичайно короткий. Відвідувачі обирають страви зі свіжих натуральних продуктів, не заправлені або заправлені олією.
У дні, що залишилися до Нового року, працівники управління поцікавляться й тим, як ресторани і кафе виконують вимогу щодо облаштування місць для курців і людей, які не мають такої згубної звички. Згідно із законом мають бути вказані місця і для одних, і для других. Якщо відповідна табличка відсутня, то в зоні для курців столи треба сервірувати попільничками, а в іншій їх не повинно бути, щоб клієнт міг легко зорієнтуватися, куди йому сідати. Водночас обслуга має піклуватися, щоб тютюновий дим не заважав людям, які не курять.
Дніпропетровська область.