Альпіністи з Донецької області вирушили підкорювати безіменний пік в Антарктиді заввишки понад 4100 метрів — щоб дати вершині назву «Пік Донбас». Як повідомили в обласній федерації альпінізму, заплановано встановлення на вершині Державного прапора України, прапора та герба області. Крім того, на крижаний континент учасники експедиції взяли зразки багатств Донецького краю — вугілля, метал та сіль. Спеціально для цього сталевари Донецького металургійного заводу відлили п’ятикілограмовий дзвін, який альпіністи спочатку піднімуть на вершину, а потім передадуть православному храму на російській антарктичній станції «Беллінсгаузен».
Умільці державного підприємства «Артемсіль» виготовили хрест із кристалу солі, який спортсмени взяли із собою на південний континент. А шматок вугілля із донецьких надр учасники експедиції видобули власноруч, спустившись до однієї з шахт області.
Очолює експедицію голова обласної федерації альпінізму Сергій Ковальов. У складі команди — прохідник шахти «Білозерська» Віталій Кутній, металург Сергій Токарєв та альпініст Олена Виблова: вона зможе стати першою українською жінкою, яка здійснила сходження на вершину в Антарктиді. У кожного із учасників за плечима — 25-кілограмовий рюкзак із необхідними речами. Додому підкорювачі збираються взяти на згадку камінчики з антарктичної вершини. «Щоправда, друзі просять привезти пінгвінів — уже замовили вісімнадцять штук. Чим їх прогодувати в дорозі?» — жартує Сергій Ковальов.