Тому що люди купують бульбу замість м’яса
Донеччина здатна повністю забезпечити власні потреби в зернових — у регіоні зібрано 2,1 мільйона тонн хлібних культур. Під урожай 2011-го озиминою засіяно 448 тисяч гектарів — це трохи більше, ніж було торік.
В області технічні культури займають 30 відсотків загальних посівних площ. У тім числі 24 відсотки цього року були під соняшником. Секрет такої прихильності простий: саме соняшник приносить селянам найбільші прибутки. А от овочами та картоплею область забезпечена в середньому на 70 відсотків. Якщо двадцять років тому левову частку врожаю овочів забезпечували великі господарства, які створювалися навколо промислових центрів, то тепер городину до столу донеччан вирощують здебільшого дрібні приватники. Великотоварних підприємств в овочівництві практично не зустрінеш. А успіхи окремих спеціалізованих господарств лише підтверджують загальну тенденцію: овочами займатися клопітно, дорого та невигідно.
«Нам потрібні 700 тисяч тонн овочів та картоплі, щоб закрити річну потребу мешканців області, — пояснює заступник начальника головного управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації Василь Джулай. — По картоплі ми практично виходимо на фізіологічну норму. Але середній донеччанин споживає картоплі набагато більше. Нею практично замінюють м’ясо, молоко та інші продукти».
Для того, аби оживити овочівництво та картоплярство, в області пропонують запровадити спеціальну дотацію і розраховують, що держава компенсуватиме електроенергію, витрачену на полив таких культур. У регіоні збираються реалізувати кілька пілотних проектів із замкненим циклом виробництва та переробки продукції, а також відновити та реконструювати внутрішньогосподарські меліоративні системи — на загальній площі в 26 тисяч гектарів.
Донецька область.