Витік нечистот стався на очисних спорудах, що належать Стрижавській виправній колонії (Вінницька область). Першими аварійну ситуацію побачили мисливці, які в суботу вийшли на полювання на території, що неподалік від дачного масиву у селищі Стрижавка. Про те, що нечистоти підбираються до ставка, мисливці повідомили його власнику, жителю селища пану Валерію.

 

— Знайомий зателефонував мені і каже: «Бий на сполох, рятуй свій став, бо біда буде», — каже пан Валерій. — Попередив: «Як будеш їхати до ставу, не забудь взяти протигаз, бо тут задихнутися можна».

За словами співрозмовника, водне плесо знаходиться внизу. У цій же долині ще три ставки. Очисні — вгорі. До них не більше кілометра. Не дивно, що нечистоти потекли до озер.

— На щастя, до самої води їх не донесло, — продовжує співрозмовник. — З усього видно, що течуть вони вже не перший день. Тут ще знаходяться дачні будинки. Зима, людей немає, тому ніхто й не побачив слідів аварії. Якби не мисливці...

Про аварію повідомили екологів. Того саме дня у їхній присутності ліквідували прорив. Протягом багатьох років виправна колонія користується очисними спорудами із спрощеною схемою очистки господарсько-фекальних стоків. Для цього на околиці селища обладнали декілька звичайних ям, розміром приблизно 20х50 метрів. Сюди скидають нечистоти. Для їх нейтралізації використовують спеціальні мікроби. Після чого все потрапляє в грунт.

— Де там є ті мікроби? — продовжує пан Валерій. - Так все й всмоктується в землю. Колись це обернеться для Стрижавки великою бідою. Вже не раз забороняли воду брати з криниць...

Коментар

 

Юрій Дубовий, начальник Вінницької обласної екологічної інспекції:

— Витік стоків з очисних споруд у Стрижавці дійсно мав місце. Це встановили наші фахівці після виїзду за повідомленням жителів. Витік незначний. В одному місці виявлено прорив. Це зафіксовано в акті перевірки. Начальнику колонії зроблено припис про усунення порушень природоохоронного законодавства, що спричинило витік стоків на місцевість. У той же день було ліквідовано місце прориву очисних споруд. Але така установа повинна мати сучасні системи очистки стоків.