Навчальні заклади Кіровоградщини у боротьбі за майбутніх студентів прагнуть розширити свої освітні орієнтири і заявляють про необхідність відкриття нових спеціальностей. Регіональна громадська експертна Державна акредитаційна комісія, що діє в області від імені Міністерства освіти і науки, розглянула подані кількома вишами пропозиції.
Зокрема, в Олександрійському політехнічному коледжі та Гайворонському машинобудівному технікумі хочуть навчати організації перевезень і управління на транспорті. Майбутні випускники отримуватимуть тут освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст».
Також молодших спеціалістів за напрямком «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд» має намір готувати Світловодський політехнічний коледж.
А от у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка висловили бажання до наявних навчальних напрямків додати ще один — «Прикладна і теоретична статистика». Випускники за цією спеціальністю матимуть освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр». Нову непедагогічну спеціальність «Статистика» на фізико-математичному факультеті КДПУ відкрито у 2004 році. Навчають тут як на державній, так і комерційній основі і готують фахівців на рівні «бакалавр» та «спеціаліст». Наукова діяльність викладачів кафедри прикладної математики, статистики та економіки тісно пов’язана із дослідженнями у галузі статистики, а це, за переконанням керівництва факультету, є запорукою високоякісного викладання професійно-орієнтованих курсів.
Окрім того, у Кіровограді вже більше десяти років функціонує коледж статистики, що є філією Національної академії статистики, обліку та аудиту. Тут готують профільних фахівців на рівні молодших спеціалістів.
За підсумками обговорення поданих вишами пропозицій та на основі результатів моніторингу регіонального ринку праці на Кіровоградщині громадська експертна Державна акредитаційна комісія підтримала бажання навчальних закладів надавати нові освітні послуги і вирішила звернутися до Міністерства освіти і науки щодо ліцензування підготовки таких фахівців на території області.