Перший заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін, оцінюючи проект держбюджету на 2011 рік, зазначив, що в опозиції є до цього документа п’ять основних зауважень:
— По-перше, ми розцінюємо цей документ як «два в одному». Один бюджет — це для «своїх», тобто для олігархів, а другий — для народу, де на багато мільйонів зменшено видатки на найнеобхідніші соціальні речі. По-друге, це неконституційний проект бюджету, бо він розроблений і складений на основі тієї конфігурації влади, котра була до адміністративної реформи, тож кошти виділяються, а їх розпорядників уже нема, бо деякі міністерства і держкомітети ліквідовано. Куди йтимуть ці кошти? В тінь? Хто відповідатиме за їх використання? По-третє, цей бюджет не соціальний. Нинішня влада обіцяла підняти мінімальну зарплату до 1500 гривень, мінімальну пенсію — до 1200 гривень одразу після вступу Президента на посаду. Віктор Янукович обіцяв, що таким буде його перший чи другий указ, але не зробив цього. Тож у бюджеті планують лише в грудні наступного року підняти мінімальні зарплати і пенсії на кількадесят гривень. Окрім того, за Конституцією бюджет повинен бути внесений до парламенту ще до 15 вересня.
Ще дві позиції, з якими ми принципово не згодні, — це плавне перетікання фінансування територіальних громад до центру, також усупереч обіцянкам. І останнє — посилення репресивного блоку, адже значно збільшуються видатки на правоохоронні органи, на Генпрокуратуру, Податкову адміністрацію, СБУ, МВС, на адміністрацію Президента. Це свідчить про те, що контрольно-репресивні функції буде збільшено і закладені демократичні основи буде пригашено.
Тому ми не голосуватимемо за цей проект бюджету, якщо влада не виконає ті гасла, які обіцяли під час президентських виборів.
Записала Юліана ШЕВЧУК.