Свою чергову поїздку на Чернігівщину народний депутат Олег Ляшко розпочав з відвідин базару в райцентрі Срібне. Незважаючи на мороз, поспілкуватися з депутатом зійшлися всі — і продавці, і покупці. Олега Ляшка тут знають дуже добре — протягом своєї депутатської каденції політик відвідав Срібнянський район два десятки разів. Тому вже на підступах до ринку депутата, пізнавши, обступили люди. Питали про Податковий кодекс, про бюджет — про все те, від чого безпосередньо залежать зарплати та заробітки простих людей.

«Ось заговорили про адмінреформу, — розповідає політик, — скорочення чисельності апарату адміністрації Президента на 20%, про яке твердять чільники АП, мало би призвести до скорочень бюджетних витрат на його утримання. Однак у проекті державного бюджету на 2011 рік, поданому урядом до парламенту, на утримання Державного управління справами, яке обслуговує Президента, передбачено 1 млрд. 343 млн. гривень. Порівняно з 2010 роком видатки збільшуються на 400 млн.

Те саме і з розрекламованими вже скороченнями на 50% у Кабінеті Міністрів. Видатки на його утримання в проекті бюджету на 2011 рік передбачені на рівні нинішнього — 311 млн. А видатки на утримання Генпрокуратури в наступному році збільшено аж на мільярд — до 2 млрд. 200 млн.!»

Люди задумуються... Цифри красномовно говорять самі за себе.. Раптом одна жіночка підходить до депутата з невеликим згортком. «Олег Валерійович, ось візьміть, покуштуйте, — простягає депутату... пиріжки, які сама пече й продає тут же, на базарі. Депутат пробує: «О, з капустою... Я такі люблю..»

Ляшка на Чернігівщині поважають. І за ту допомогу, яку він постійно надає регіону, і за правду, з якою він іде до людей.

«Наступного року уряд виділяє 300 млн. грн. на придбання нового авіасудна для обслуговування високопосадовців, — розповідає Олег Ляшко, — це окрім вже витраченого у минулих роках понад мільярда гривень на придбання літака та вертольота для Президента. А скільки коштує, приміром, провести газ до школи в селі Савинці? І що важливіше — ще один літак для vіp-персон країни, чи аби діти не мерзли в нетоплених класах...»

А школа в селі Савинці, куди депутат також заїхав, через два роки буде святкувати свій столітній ювілей. Та опалюється вона грубами, а не газом, дах будівлі протікає, окрім того, в одному приміщенні зі школою знаходиться й дитсадок. «Зроблю все, що від мене залежить, щоб ювілей ми з вами святкували в оновленій школі», — каже депутат на зустрічі з педколективом.

Олег Ляшко любить спілкуватися з молоддю, тому й зустрічі планує, переважно, в школах. «Ми маємо передусім достукатися до сердець і умів підростаючого покоління, бо саме їм будувати європейську Україну, — каже він. — Тому, переконаний, і в політику мають, нарешті, прийти нові особистості — молоді, активні, небайдужі, спраглі до роботи ентузіасти. Такі люди, яким ось ці старшокласники повірять».

Школа в селі Горобіївка Срібнянського району, в якій у депутата була наступна зустріч, на відміну від попередньої — газифікована. Однак інша проблема — спортивний зал потребує капітального ремонту, підлога згнила, грибок роз’їдає стіни. Ляшко говорить помічнику, аби той все занотовував, каже: «Будемо помагати...».

Люди знають — Ляшко слова на вітер не кидає. Тому й говорять із ним передовсім про проблеми. Втім, проблеми — проблемами, але й свята не за горами. Тому депутат вручив тисячу гривень — на новорічні подарунки та солодощі сільській дітворі.

«Усі ці локальні проблеми можна вирішити лише в єдиний спосіб — децентралізацією державного бюджету, — переконаний політик.— Кошти не повинні спускатися із центру на місця, а, навпаки, — місцева влада повинна визначатися, скільки й на що конкретно їй необхідно виділити грошей.. Тоді й порядок буде. І на ремонт спортзалу не потрібно буде роками грошей чекати ... Ось це в моєму розумінні і є адміністративна реформа. А не те, що влада сьогодні проводить».

У сусідньому, Талалаївському районі Чернігівщини, зустрічі так само розпочалися у школі села Харкове. Прикметно, що школярі хором вітаються, називаючи політика по імені-батькові.

Така сама ситуація — і в школі села Понори. І тут люди говорять про проблеми, про те, що дах у школі протікає, а коштів на це в місцевому бюджеті нема... У сільраді села Красний Колядин, куди також заїхав депутат, — яблуку ніде було впасти. Так само, як і в Талалаївській центральній клінічній лікарні. Люди вдячні Ляшку, а тому із задоволенням йдуть поспілкуватися з ним. Тільки в минулому році депутат посприяв у придбанні для лікарні ендоскопічного апарату та апарату штучної вентиляції легень. Зараз лікарня потребує мільйона гривень — на добудову нового корпусу, будівництво якого триває вже майже двадцять років. «Під час розгляду держбюджету на 2011 рік, — каже Олег Ляшко, — я буду ініціювати виділення коштів і на завершення довгобуду».

Наприкінці депутатської поїздки Талалаївським районом — зустріч з новообраними головами сільських рад. З’їхалися голови з усього району — порадитися, попросити допомоги. Та й не тільки представники місцевої влади — на зустріч з депутатом приїхали й настоятелі церков. Адже знають, Олег Ляшко — це той депутат, який не тільки обіцяє, а ще й виконує власні обіцянки.