Сьогодні у Верховній Раді відбудеться представлення Кабінетом Міністрів законопроекту про Державний бюджет України на 2011 рік та його розгляд у першому читанні. Голова Верховної Ради Володимир Литвин на погоджувальній раді запропонував такий порядок розгляду проекту державного кошторису: після схвалення парламентом законопроекту за основу народні депутати, комітети та фракції до 19 грудня надаватимуть пропозиції до документу. А бюджетний комітет разом із Кабміном опрацьовуватиме пропозиції, які надійдуть, до 22 грудня. До 24 грудня законопроект має бути розглянутий у другому читанні, та депутати мають визначитися щодо прийняття в цілому.
Глава парламенту зауважив, що окремо доведеться прийняти зміни до Бюджетного кодексу та інших законів у зв’язку з прийняттям закону про Держбюджет-2011, оскільки процедуру його розгляду буде змінено. «Нам потрібно до Нового року прийняти Державний бюджет на 2011 рік, — сказав В. Литвин. — Повинна відбутися спокійна зважена професійна розмова». Проект Держбюджету на 2011 рік надійшов до парламенту 10 грудня.
Загалом до порядку денного сесії на нинішній пленарний тиждень включено більше 100 питань. Три визначені Президентом як невідкладні — зокрема, про внесення зміни до статті 15 закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (щодо матеріальної підтримки материнства і дитинства), для повторного розгляду з пропозиціями Президента — законопроекти «Про дипломатичну службу», «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування», 27 урядових ініціатив. 20 законопроектів зініційовані представниками опозиції. У п’ятницю парламент планує заслухати інформацію міністра фінансів Федора Ярошенка про аудит діяльності попереднього уряду Ю. Тимошенко.
Лідери депутатських фракцій загалом підтримали порядок денний. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що його політична сила налаштована конструктивно працювати два тижні до нового року, і висловив сподівання, що весь парламент працюватиме злагоджено і не доведеться проводити додаткові пленарні засідання задля ухвалення бюджету. Депутат запропонував включити до порядку денного законопроекти про внесення змін до закону про телебачення і радіомовлення, про амністію, про акціонерні товариства, щодо підготовки інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна».
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко наполягав розглянути нинішнього пленарного тижня також зміни до закону про підвищення престижності шахтарської праці. А перед розглядом бюджету наступного року прийняти закони про дітей війни, про вкладників колишнього Ощадбанку СРСР та вкладників кредитних спілок, які постраждали.
Лідер фракції Народної партії Ігор Шаров підтримав спеціальну процедуру розгляду закону про Держбюджет-2010. «Але робота над законом має тривати», — переконаний він. У фракції є запитання до пенсійного забезпечення, пільг, села, транспортних перевезень.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко запропонував у п’ятницю під час години запитань до уряду заслухати інформацію про пенсійну реформу віце-прем’єра Сергія Тігіпка. А також розглянути законопроект про зміни до закону про дошкільну освіту щодо скасування обов’язкової дошкільної освіти.
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко підтримав пропозицію заслухати інформацію уряду щодо пенсійної реформи, але запропонував це зробити якомога швидше. Бо в армії зараз відбуваються тривожні процеси  — офіцери масово пишуть заяви на звільнення через заяви уряду про збільшення пенсійного віку та скасування спеціальних пенсій.
Проект Трудового та Житлового кодексів до нового року парламент не розглядатиме — повідомив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Головне завдання — ухвалити Держбюджет-2011 до 24 грудня і щоб країна могла спокійно перейти до новорічних поздоровлень і святкувань, підкреслив він. Водночас він спрогнозував, що процес ухвалення проекту державного кошторису буде складним. Глава парламенту спростував звинувачення щодо неконституційності проекту бюджету.
 
Валерій Сушкевич, Тетяна Бахтеєва.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.