Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у розширеному засіданні Ради регіонів під головуванням Президента України Віктора Януковича, в якому також взяли участь голови парламентських комітетів, голови обласних рад, міст.
Глава парламенту наголосив на важливості глибокої реформи державної влади, адміністративної реформи та потреби спокійно і зважено ухвалити Держбюджет-2011, висловивши сподівання на конструктивну роботу депутатів.
На вчорашньому розширеному засіданні Ради регіонів Президент України Віктор Янукович заявив, що бере під особистий контроль хід реформи державної влади в країні, й закликав істотно скоротити чиновницький апарат на всіх рівнях. І жорстко попередив чиновників: якщо вони чинитимуть спротив реформам, у них будуть серйозні проблеми.
Це було перше засідання Ради регіонів після місцевих виборів. Тож глава держави спочатку привітав нових членів Ради регіонів — новообраних голів обласних рад, міст. Але потім президентська промова була досить жорсткою. 2010 рік був бурхливий, а 2011-й буде не менш складним з точки зору подолання наслідків економічної кризи, світової економіки та місця України в цьому процесі, зауважив В. Янукович.
«Ми взяли відповідальне завдання: модернізувати країну, зробити її сучасною, конкурентоспроможною і динамічною, — сказав він. — Програма реформ дає чіткі відповіді, як це завдання виконати. Опоненти критикують і критикуватимуть нас на кожному кроці, й це цілком звична ситуація в демократичній країні. Дуже важливо розуміти, як до влади поставляться люди, як реагуватиме суспільство на кожен крок влади». Тому Президент окреслив одним із основних завдань для влади — підняти рівень довіри людей до влади загалом. «Це означає об’єднати державу навколо реформ, — вважає В. Янукович. — Зміни в державі набирають обертів крок за кроком. Кожен новий крок вимагає більш тісної координації та відповідальності».
Президент назвав 2010 рік поворотним пунктом у розвитку нашої держави. Бо вперше за роки Незалежності отримали можливість починати реформи і їх здійснювати. Глава держави подякував коаліційній більшості в парламенті за забезпечення продуктивної законодавчої бази та всім політичним силам, які єднаються довкола ефективного відновлення діяльності влади. «Позитивні тенденції в національній економіці стають дедалі стійкішими», — наголосив В. Янукович.
Наступний меседж Президента — про незворотність реформ та потребу серйозних рішень. Триває реформування системи судочинства, на часі — реформа кримінальної виконавчої системи та прокуратури. Серйозним кроком, на думку В. Януковича, стало ухвалення закону про основи зовнішньої та внутрішньої політики, який утверджує позаблоковий статус країни, важливі кроки також вдалося зробити на міжнародному рівні — у відносинах з країнами Євросоюзу та з Російською Федерацією. Однак серйозним гальмом у процесі реформ і кричущою проблемою, на думку Президента, є бюрократія та корупція.
За останні п’ять років кількість чиновників в Україні збільшилася майже на 30 тисяч, зауважив Президент і звернувся до новообраних керівників органів місцевого самоврядування з проханням упорядкувати штатний розпис. «Я вас по-хорошому, по-доброму прошу, поклавши руку на серце, якщо повернемо хоча б чисельність п’яти-шестирічної давнини, це буде абсолютно нормально, — сказав В. Янукович. — З тими, хто буде гальмувати цей процес, наші партнерські стосунки будуть дуже складні. Домовилися? Ентузіазму не чую».
Характеризуючи започатковану адміністративну реформу, глава держави підкреслив, що її вирішено розпочати з вищих ешелонів влади. Кількість працівників уряду буде скорочено на близько 50%, зміниться система Кабінету Міністрів. Завдяки цьому економія в держбюджеті-2011 становитиме близько мільярда гривень. Скільки коштів піде на виплату компенсацій звільненим чиновникам, ще підрахують. Однак уже з 2012 року адмінреформа дасть істотну економію державного кошторису.
Проте реформування центральних органів влади — це лише перший крок, підкреслив глава держави. На часі — зміна всієї системи влади, скорочення чиновників на місцях, посилення ролі місцевого самоврядування, але не за рахунок кількості, а якості. Цей процес має торкнутися всіх ланок. А чиновники нестимуть персональну відповідальність. «Створити фундамент для розвитку місцевого самоврядування і забезпечення інтересів місцевих громад, боротьба з корупцією і підвищення ефективності влади — завдання на наступний рік, — наголосив Президент і пообіцяв особисто контролювати цей процес. — Реформа державної влади — це не косметика в системі Кабінету Міністрів, а системні зміни». Саме тому, зауважив В. Янукович, запроваджено персональну відповідальність за кожен напрям реформ. Для цього створено керуючу раду при Комітеті з економічних реформ, координаційний центр з впровадження реформ. «Водночас реформа державної влади і бюджетна політика на наступний рік тісно пов’язані між собою, — підкреслив глава держави. — Мова йде про бюджет реформ. Бюджет сформовано на новій податковій базі. Потрібні сучасні підходи до розпорядження фінансами країни. Вимога до уряду — забезпечити якнайскоріший підхід до програмного використання бюджетних коштів. Цю систему треба відновити. Мають бути розроблені ефективні механізми регіонального вирівнювання для зміцнення бюджетної бази регіонів». Такі завдання окреслив перед місцевою владою Президент.