У Львівській обласній та міській радах усі основні посади отримали члени всеукраїнського об’єднання «Свобода», які перемогли в регіоні на останніх виборах до місцевих рад. «Свобода» повторила успіх команди В’ячеслава Чорновола 90-х років. Як колись за Рух, виборці голосували за бренд «Свободи». З тією лише різницею, що після виборів ніхто команді Олега Тягнибока не створював штучних перепон. «Свобода» в радах отримала всю повноту влади. Певні спроби робилися, але друга за рейтингом на Львівщині партія «Фронт змін» не стала займатися підкилимними іграми. Позиція лідера обласної організації «фронтовиків» Степана Кубіва була однозначною: «Свобода» перемогла — їй формувати владу.

Нові обличчя влади

Львівську обласну раду на безальтернативній основі очолив 38-річний Олег Панькевич, заступник голови всеукраїнського об’єднання «Свобода», за якого проголосував 71 депутат. До останньої хвилини зберігалася інтрига: чи захоче Олег Тягнибок, котрий здобув обласний депутатський мандат, використати львівський трамплін для наступних парламентських виборів, ставши головою облради? Схоже, лідер об’єднання вирішив зосередитися на партійних справах і поступився місцем своєму колишньому помічнику. Олег Панькевич родом з міста Броди Львівської області. У 1998 році Олег Тягнибок по Бродівському виборчому округу з великим відривом виграв вибори до Верховної Ради. Після чого Панькевич став його помічником і другом.

Заступниками голови облради обрали «свободівця» Петра Колодія та «нашоукраїнця» Валерія П’ятака. Усі три керівники з досвідом роботи у владі. Олег Панькевич керував Бродівською райдержадміністрацією, Петро Колодій у минулому скликанні теж був заступником голови облради. Найдосвідченіший в економічних питання — Валерій П’ятак. Минулими роками відповідав в облдержадміністрації за економічний блок.

У Львівській міській раді посаду секретаря на безальтернативній основі здобув заступник голови ВО «Свобода» з економічних питань Василь Павлюк. Дуже гнучкий та дипломатичний. Здатний на компроміси, але ніколи не відмовляється від стратегічної мети. У попередньому скликанні керував фракцією партії у міськраді. В обох радах переможці керують більшістю комісій. Для конкретнішої роботи депутатського корпусу створили комісію з питань контролю за ефективністю виконання державних та обласних програм, інших рішень ради. Цю львівську новинку дехто вже встиг охрестити «комісією інквізиції».

Протистояння триває?

Утім, після виборів протистояння між другим і третім поверхами львівського «білого дому» триватиме. На другому поверсі розташована облдержадміністрація, якою керує член Партії регіонів Василь Горбаль, а на третьому — обласна рада, де більшість здобула «Свобода».

Перші заяви представників нової влади свідчать, що розбіжності насамперед ідеологічні. «Три західноукраїнські області, як у 90-х роках, отримали шанс формувати національну ідею. Західна Україна знову буде форпостом національної ідеї», — вважає Олег Панькевич.

Однак політологи прогнозують, що дві команди не знайдуть спільної мови. Загартовані в політичний боротьбі та у вуличних демонстраціях «свободівці», вочевидь, йтимуть на конфронтацію й жорстко контролюватимуть всі кроки виконавчої влади.

У районах ситуація для команди Василя Горбаля ще гірша. На Львівщині вісім міських голів представляють «Нашу Україну», шість — «Фронт змін», по чотири — «Батьківщину» та УНП, по одному «Свободу», «Пору» та Європейську партію. Тільки два представники Партії регіонів стали міськими головами. На кого зможе опертися виконавча влада, яка в руках Партії регіонів? На силові структури та чиновників?

Будь-які реформи, якщо не підтримуються більшістю населення, приречені. Тому обидві гілки влади приречені на співпрацю, якщо хочуть досягти конкретних результатів.

Чому перемогла молода партія

Молодій партії ще складно з кадровим потенціалом. Це добре видно на прикладі голосування за міських голів, де «Свобода» здобула тільки одне місце. У містах люди голосували за професіоналів, хто себе вже встиг зарекомендувати конкретними справами.

У Стрию вп’яте міським головою став член Конгресу українських націоналістів Роман Шрамов’ят. У Дрогобичі Олексій Радзієвський з Народно-демократичної партії. У Бориславі — Володимир Фірман, у Трускавці — Руслан Козир, у Самборі — Тарас Копиляк з «Фронту змін». У Миколаєві Ігор Хімчак з Європейської партії. У Червонограді Ігор Чудійович з «Нашої України». Це добре відомі у своїх містах люди. Зате на виборах до обласної, міських та районних рад «Свобода» стала партією №1 на Львівщині, друга позиція у «Фронту змін».

Іншого вибору галичани, які голосують за ідею, не мали. Вони розчарувалися у лідерах Майдану, які пересварилися між собою та опинилися у центрі ряду корупційних скандалів. Виборці хотіли змін. Вони бачили: дехто вже по третьому колу повертається до влади, тільки під іншими прапорами. А результатів нема.

«Свобода» на цьому тлі помітно відрізнялася. Молоді, можливо, занадто радикальні. З національною ідеєю. Там не було перебіжчиків і відомих корупціонерів, які б купили місце у партійному списку. У «Свободу» перебіжчики навіть не потикалися — партія мала свою позицію щодо таких людей. Кому ще віддати владу? Вибір для галичан був дуже малий. З нових партій лише «Свобода» і «Фронт змін».

«Свободі» демократичні партії дали можливість сформувати свою команду. Але пройде кілька місяців і спитають за результати. Одна справа — мітингувати, проводити акції протесту, інша — керувати регіоном і проводити реформування економіки. «Свобода» на Львівщині поки що не може похвалитися особистостями, які системно працюють на економіку краю.

 

Львів.

   Із біографії Олега ПАНЬКЕВИЧА, голови Львівської облради:

Народився 21 липня 1972 року в Бродах Львівської області. На третьому курсі педучилища став одним із керівників голодовки молоді у Бродах на підтримку київських студентів. Працював учителем історії гімназії імені Івана Труша, директором Бродівського історико-краєзнавчого музею. У 2002 році став депутатом Львівської обласної ради. У 2005-му — головою Бродівської районної державної адміністрації. За безкомпромісність та політичну позицію Олега Панькевича звільнено з цієї посади у 2006 році. Заступник голови ВО «Свобода» з питань національної пам’яті, координує роботу з депутатами місцевих рад. За останні роки «Свобода» з ініціативи Олега Панькевича встановила близько тридцяти пам’ятних знаків на могилах українських вояків, провела десятки українозахисних акцій. Має дві вищі освіти — історика та юриста.

    Голова ВО «Свобода» Олег ТЯГНИБОК про комісію контролю:

— Найбільша проблема, що програми та заяви приймаються, але як вони виконуються, ніхто не контролює. Тому часто слова розходяться з ділом. Основне завдання ради — контролювати виконавчу владу. Не тільки виділяти бюджетні гроші, а контролювати, як вони використовуються. Ми про це адміністрацію вже попередили. У Львові випав сніг, і містом неможливо проїхати. З бюджету виділили чимало грошей на якісь європейські суміші для посипання доріг. Де ці гроші, де ці суміші — будемо перевіряти. Інформацію про результати перевірки за допомогою ЗМІ обов’язково донесемо до людей.