З несподіваним результатом завершилися вибори у Липовому Розі Чернігівської області. Місцеві жителі більшістю голосів обрали сільським головою настоятеля храму великомученика Георгія Побідоносця отця Олексія, який вже 17 років править Божу службу у селі.

З такою неординарною людиною, яка зважилася взяти на себе великий тягар проблем населеного пункту, відразу захотілося зустрітися. Чому зроблено такий вибір? Як тепер з Божою службою? На ці запитання бажалося почути відповідь безпосередньо у Липовому Розі.

Ми приїхали якраз на день народження сільського голови. Йому щойно виповнилося 49 років. Тож під час нашої розмови увесь час Олексій Миколайович Пелипканич отримував телефонні привітання.

— Чому я взявся за цю справу? — каже отець Олексій. — Бо я родом із Західної України, із села Бітля Львівської області. А там знаєте, які села. Чисті, охайні, не такі занедбані, як тут. І я прийшов на цю посаду саме тому, аби зробити Липовий Ріг одним із найкращих населених пунктів на Ніжинщині.

Олексій Миколайович розповів, що частково уже доклав своїх зусиль у цьому плані.

— Я був депутатом сільради, останні роки — депутатом районної ради, — повідомив він. — У моїх двох сестер, що проживають у Носівському районі, вдома проведений газ, тепло, є гаряча вода. І це мене підштовхнуло стати ініціатором газифікації села. Люди обрали мене головою кооперативу, і завдяки інвестору Олексію Сутулі ми за 10 місяців вирішили цю проблему. Ще недавно сільські будинки продавалися по 3000—5000 гривень, а ось тепер за деякі просять 30 тисяч доларів!

Як депутат райради добився, аби у село о 7 годині 45 хвилин приходив ранковий автобус. Нині ж має амбітні плани щодо поліпшення благоустрою села. Організовуватиме щомісячне вивезення сміття. — Будемо також заміняти старі паркани, ділиться планами тепер вже сільський голова.

— Але ж не у в сіх людей на це є гроші, — висловлюємо сумнів.

— Так, це правда. Але я знаю, як здешевити штахетник удвічі. Певні задумки у цьому плані є. Тож буду з кожним господарем домовлятися персонально. Уже зараз почали обрізати гілки на придорожніх деревах. Їх весною побілимо. Вирішуємо й проблему освітлення вулиць.

У центрі села стоїть занедбане торгове приміщення. О. Пелипканич задумав його відремонтувати і зробити церемоніальним закладом.

— У нас люди весілля справляють у Ніжині, — зазначає голова, — бо у селі ніде. А так за 300—400 гривень сільрада надаватиме це приміщення, де встановимо газову плиту, морозильну камеру, для проведення урочистих або поминальних заходів.

— Поспілкувався я вже і з молоддю, — розповідає отець Олексій. — Вона, на жаль, багато часу проводить у кафе. Так, я можу провести осуджуючу бесіду, скласти навіть акта про негарну поведінку. Та як сільський голова повинен запропонувати альтернативу такому відпочинку. Тому я побував у Будинку культури. З його працівниками домовлено, що вони раз на місяць проводитимуть якийсь резонансний захід, який би збирав молодь. Крім цього, я вже розпорядився проплатити кошти за киї для більярду, три пари шахів. З директором школи домовився про передачу клубу шкільного музичного синтезатора.

А як же церковна справа? У Липів Ріг владика Іриней призначив нового настоятеля отця Прокопія. Він приїжджатиме на вихідні проводити Божу службу. Водночас отець Олексій теж може її вести, виконувати церковні обряди.

Сільський голова щодня молиться за благополуччя мешканців свого села, просить у Бога помочі у реалізації своїх планів. Побажаймо і ми йому успіху, вагомих результатів у діяльності, спрямованій на поліпшення життя сельчан.

 

Липів Ріг

Ніжинського району

Чернігівської області.

   Із біографії отця Олексія:

Після школи вивчився на електрика в ПТУ, служив а армії, закінчив три курси Дніпропетровського педагогічного інституту. Двоюрідний брат отець Михаїл (править у селі Горностаївка на Чернігівщині) переконав його стати священиком. Навчався у Чернігівському регентському училищі, а згодом заочно — у Київській духовній семінарії. Має дружину, двоє синів та дочку.