Олександр Соколов (на знімку) народився та все своє життя (за винятком служби в Афганістані) живе в чудовому місті над Десною. Цієї осені він утретє набув повноважень Чернігівського міського голови. О. Соколова під час місцевих виборів 31 жовтня підтримали понад 30 тис. чернігівців 

(34% учасників голосування). Чинний міський голова здобув переконливу перемогу серед дев’яти претендентів на посаду, адже відрив від суперника, котрий став другим, досяг майже 20%.
Про секрети професійного довголіття міського голови, його плани на майбутнє і перспективи розвитку Чернігова — в інтерв’ю для «Голосу України».
Місто понад усе
— Олександре Володимировичу, вас уже втретє обирають міським головою. Виборці насамперед дякують у такий спосіб за стабільне теплопостачання?
— Мабуть, ідеться не лише про стабільне теплопостачання, а й про безперебійне водопостачання впродовж року. Нашій команді вдалося вирішити це питання. Чернігів належить до не багатьох обласних центрів, де влітку є гаряча вода. Ми маємо прагнути жити в кращих умовах, ніж десять—двадцять років тому. І ще не менш важливим, ніж оцінка моєї діяльності, є той факт, що я корінний чернігівець, тут живуть мої батьки, і я нікуди не поїду з Чернігова. Я не робив і не роблю фантастичних обіцянок, а про що кажу — докладаю всіх зусиль, аби це стало реальністю. Крок за кроком іду до мети, яка значима не тільки особисто для мене, а й для всієї громади.
— Чернігівську міську раду нового скликання сформували представники семи політичних сил. Чи вдасться знайти порозуміння і працювати конструктивно на благо міста?
— Під час першої сесії я закликав усіх депутатів до конструктивної діяльності. Прагну, щоб гаслом міської ради шостого скликання стало — «Місто понад усе». Нас усіх об’єднують інтереси 300-тисячного міста, що має розвиватися, мешканці якого повинні мати роботу і вчасно отримувати заробітну плату, сплачувати податки, наповнюючи бюджет. А за рахунок бюджету ми зможемо вирішувати важливі для кожного питання — освітлення вулиць і під’їздів, ремонту доріг і покрівель житлових будинків, встановлення дитячих і спортивних майданчиків, доступу до якісної освіти та медичних послуг. Місто як живий організм, в якому всі системи взаємопов’язані. Я завжди наголошую, що депутати, зачиняючи за собою двері сесійної зали, повинні чітко усвідомити: насамперед вони жителі Чернігова, а потім представники політичних сил.
  ТОЧКА ЗОРУ
Людина, яка прагне очолювати територіальну громаду, на моє переконання, повинна запропонувати свою стратегію, власне бачення перспектив розвитку міста, розуміння пріоритетів діяльності та загальної мети. В ідеалі це має бути не програма заради програми, а реальний документ, зміст якого не відірваний від життя.
Я впевнений, що, незважаючи на різнобарвність партійних прапорів, представлених у Чернігівській міській раді, в новій каденції ми зможемо плідно та ефективно працювати. 
— Цієї виборчої кампанії кандидатам на посаду міського голови не потрібно було представляти свою передвиборчу програму. На вашу думку, чи правильно це? 
— З цією нормою виборчого законодавства я не погоджуюся.
Виборці, підтримуючи того чи іншого кандидата, повинні усвідомлювати свій вибір завдяки конкретиці, а не ефемерним обіцянкам. У нас часто спрацьовують партійні бренди. Люди голосують за партію, знаючи лідера, але жодним чином не цікавляться, хто представлятиме їхні інтереси у районі, місті чи області. Це, мабуть, питання суспільного подорослішання. Адже наша держава молода, хоча ми маємо давні традиції державотворення і місцевого самоуправління, але варто вчитися та зростати разом — і владі, і громадянам.
Пріоритети міського голови
— Але ви запропонували чернігівцям план дій Олександра Соколова. Що вважаєте першочерговим і над чим розпочали вже працювати? 
— Мій план дій містить перелік пунктів, над якими ми тією чи іншою мірою вже працювали попередні роки. Просто напрями діяльності скориговано відповідно до реалій сьогодення. Моїми пріоритетами як міського голови залишається, насамперед, забезпечення комфортного проживання в Чернігові, відновлення роботи місцевих підприємств. Так, ще на початку осені почалися переговори про створення спільного українсько-білоруського підприємства на ВАТ «Чернігівський автозавод». Перемовини увінчалися угодами між підприємствами, а також підписанням відповідних документів на міжурядовому рівні. Ініціатива підприємства і міської влади знайшла підтримку в облдержадміністрації, а потім з боку вищого керівництва країни. У жовтні в Чернігові вже презентовано демонстраційний зразок тролейбуса. До кінця року підприємство планує виготовити три тролейбуси і розпочати їх сертифікацію в Україні. Влітку має розпочатися серійний випуск цього виду громадського транспорту, що особливо актуально під час підготовки України до Євро-2012.
Не менш важливі питання енергозбереження. У Чернігова є досвід реалізації Програми енергозбереження у закладах освіти за підтримки Німецького товариства технічного співробітництва (GTZ). Ми побачили реальну економію, тож наразі хочемо продовжити цю програму та паралельно працювати над енергозбереженням у сфері медицини. Крім того, у рамках проекту «Реформа міського теплозабезпечення», що втілюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), розпочалася розробка муніципального енергетичного плану міста. Він дозволить визначити стратегію реформування галузі теплозабезпечення і стане основою для розробки нової схеми теплопостачання обласного центру Чернігівщини.
  ДО РЕЧІ
17 грудня 1870 року в Чернігові відбулося перше засідання міської думи, на якому були приведені до присяги депутати та обрані міський голова і члени міської управи, що репрезентували виконавчу гілку самоврядування і стали праобразом сучасного самоуправління.
— Цієї осені завершився перший етап очищення річки Стрижень. Чи триватимуть роботи надалі?
— Цього року на очищення Стрижня ми спрямували кошти природоохоронного фонду міського бюджету. На ремонт шахтного водоскиду в гирлі річки було витрачено 1,4 млн. грн. Ми виконали лише перший етап робіт. Загалом, очищення Стрижня, а він у межах Чернігова має довжину 8 км, вимагає капітального ремонту міської зливової каналізації, а для цього потрібні значні кошти. Цю важливу справу ми зможемо завершити тільки за підтримки облдержадміністрації та органів державної влади. Адже Стрижень не можна розглядати як екологічну проблему виключно Чернігова. Ця мала річка впадає у Десну, а з Десни п’є воду значна частина киян. Тож очищення Стрижня в Чернігові має стратегічне значення не тільки для міста і його жителів.
Тролейбус на Масани
— Перед виборами розпочалися роботи з прокладання тролейбусної лінії до мікрорайону Масани. Коли остаточно буде вирішено питання поліпшення транспортного забезпечення цього мікрорайону Чернігова?
— Масани — один з нових і віддалених мікрорайонів Чернігова, що сьогодні активно розвивається. Там проживає уже понад 10 тисяч чернігівців і ще плануються значні обсяги будівництва житла, тож тролейбус необхідний для перевезення пільгових пасажирів, а також для часткового розвантаження громадського транспорту в години пік.
Прокладання тролейбусної лінії розпочалося кілька років тому. За міські кошти зроблено дорогу, почалося встановлення контактних опор, проте через брак грошей роботи довелося припинити. Цього року, завдяки зверненню до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, місто отримало кошти саме на тролейбусну лінію. Розраховували, що зможемо її завершити в листопаді, але через двотижневу затримку з постачанням комплектуючих із-за кордону тролейбус на Масани поїде у грудні. В будь-якому разі до нового року в новому мікрорайоні з’явиться електротранспорт. Це навіть питання принципу і слова міського голови.
— Чернігів кілька років поспіль є переможцем у конкурсі «Населений пункт кращого благоустрою та підтримки громадського правопорядку». Як вдалося цього досягти?
— Конкурс «Населений пункт кращого благоустрою та підтримки громадського правопорядку» є щорічним з 2003 року. У Міністерстві ЖКГ України оцінюють кожного учасника за низкою критеріїв, серед яких — стан інженерних мереж, рівень фінансування благоустрою та озеленення населених пунктів, збереження історико-культурної спадщини, санітарний стан, кількість правопорушень, стан вулично-дорожньої мережі щодо концентрації ДТП та інші.
Упродовж кількох останніх років Чернігів належить до лідерів у групі міст з населенням до півмільйона мешканців. Так, за підсумками 2008 року місто було третім, за 2009 рік маємо диплом ІІ ступеня, з тією поправкою, що перше місце взагалі не присуджувалося. За друге місце маємо отримати цінний приз — подрібнювач для гілок. Для чернігівських комунальників він стане у пригоді.
Не приховуватиму, мені приємно, що Чернігів відзначають на всеукраїнському рівні. Це успіх усієї територіальної громади і кожного чернігівця. Надалі ми також спільно маємо докладати усіх зусиль, аби Чернігів був кращим, зручнішим і в ньому хотілося жити.
   ЦИФРИ І ФАКТИ
У Чернігові за 11 місяців введено в експлуатацію 8 багатоповерхових житлових будинків загальною площею 32,5 тис. м кв. Упродовж січня—листопада в обласному центрі Чернігівщини, з урахуванням приватної забудови (24 будинки), уже введено в експлуатацію 38 тис. м кв. житла, що є кращим показником, ніж торік. За підсумками року очікується, що у місті буде здано понад 55 тис. м кв. житла. У 2009 році через вплив фінансово-економічної кризи було збудовано лише 48,9 тис. м кв. житла.
— 2010 рік добігає кінця. З якими здобутками підходить колектив міської ради до його завершення?
— Успішна робота органів місцевого самоврядування — запорука стабільного життя маленьких сіл і великих міст, важливий чинник утвердження та розвитку демократії в Україні. Майбутнє рідного міста та держави неможливо уявити без місцевого самоврядування — інституту влади, що є зрозумілим для людей та цілком відповідає нашій ментальності.
Нинішній рік багатий на події. Чернігів має позитивні здобутки — відкрився діалізний центр і відділення сімейної медицини у віддаленому мікрорайоні міста. Реконструйовано один з ринків Чернігова. У цих справах помітна діяльність представників різних управлінь та відділів міської ради. Це щоденна кропітка і наполеглива праця не лише міського голови, а й тисяч людей, які своєю професійною діяльністю обрали служіння територіальній громаді. І виконують свою роботу на совість.
 
Чернігів.
Фото Сергія ПАВЛЕНКА.