Ухвалення законів про особливий статус деяких регіонів Донбасу та про амністію дасть змогу виграти час для зміцнення Збройних Сил України. Про це Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив в інтерв’ю програмі «ТСН. Тиждень».
«Я не вірю, що Росія має бажання мирним шляхом розв’язувати проблеми. Але сьогодні ми маємо використати перемир’я для посилення обороно-здатності і зміцнення Збройних Сил», — сказав він.
Олександр Турчинов зазначив, що, «безумовно, до цих законів є багато зауважень», проте вони є «предметом компромісу» і «форматом мирної ініціативи Президента України».
Відповідаючи на запитання щодо змін у тексті закону про особливий статус деяких регіонів Донбасу, які з’явилися після голосування, Олександр Турчинов повідомив, що профільний Комітет Верховної Ради ще не подав його на підпис керівникові парламенту.
Водночас Голова Верховної Ради зазначив: після того, як депутатам було роздано відповідний законопроект, до парламенту надійшов варіант нової редакції цього закону — на заміну раніше поданого.
Олександр Турчинов поставив до відома Президента про те, що під час розгляду цього питання в сесійній залі не було відомо про існування законо-
проекту в новій редакції. Тому, наголосив він, Голова Верховної Ради може підписати тільки той текст, за котрий проголосували народні депутати і де міститься норма про визначення постановою парламенту районів, міст, селищ та сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування.
Керівник парламенту ще раз підкреслив, що під час голосування жодних втручань у роботу системи «Рада» не було. Це підтверджено ретельною перевіркою Генеральної прокуратури та Служби безпеки України.
Олександр Турчинов наголосив: з державного бюджету фінансуватимуть лише ті території Донбасу, які повністю підконтрольні Україні. За його словами, закон про амністію може бути застосований тільки в разі, коли буде роззброєно всі терористичні угруповання та звільнено адміністративні приміщення. «Якщо мирні ініціативи глави держави не реалізовуватимуться, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей потрібно буде негайно скасувати», — наголосив керівник парламенту.
Також Олександр Турчинов заявив, що вважає зрадою відвідання 17 вересня деякими народними депутатами України Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації. В інтерв’ю програмі «ТСН. Тиждень» він зазначив, що візит 24 парламентаріїв до Москви був неофіційним, і Верховна Рада «не уповноважувала їх здійснити цю подорож».
Олександр Турчинов нагадав, що Державну Думу відвідали депутати—члени групи «За мир і стабільність», представники якої ніколи не голосували за закони, спрямовані на соціальну підтримку українських військових та на посилення обороно-
здатності.
«Вони просто з’їздили до своїх господарів, щоб поінформувати про свою роботу», — сказав він.
Керівник парламенту назвав такий вчинок народних депутатів зрадою і має намір внести на розгляд Верховної Ради постанову, яка заборонятиме їм працювати в законодачому органі, щоб «не ганьбили Верховну Раду своєю присутністю». На переконання Олександра Турчинова, такі народні обранці повинні понести відповідальність за підтримку сепаратизму, що має стати предметом розгляду відповідних силових відомств.
 
Прес-служба Верховної Ради України.