Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам наголосив, що країна робить усе для встановлення миру, й окреслив своє бачення основних подій минулого тижня. Подаємо найважливіші тези заяв глави держави.

Перемогти можемо лише миром

Війну в містах Донецьк та Луганськ виграти виключно військовими методами неможливо. Комусь здається, що ми сьогодні зберемо три-чотири батальйони, увійдемо, сконцентруємо танковий кулак, накриємо артилерійською підтримкою, пошлемо вперед спецназ, ліквідуємо або підірвемо органи управління і нам усе швидко вдасться, — неправда. Нам цього не дадуть зробити. Що більше там буде батальйонів тактичних груп або бригад української армії, то більше там буде військ РФ.

Упевненості дає те, що мешканці Донецька, Луганська втомилися і ненавидять усіх, хто зі зброєю, і вітають усіх, хто принесе мир. Мир на Донбас принесе Україна.

Ніякої розбіжності думок щодо пріоритету мирного розвитку подій у трикутнику «Президент—парламент—уряд» немає.

Реалізація плану Президента

Закони щодо Донбасу, прийняті парламентом 16 вересня, спрямовані на реалізацію мирного плану Президента, який був задекларований заздалегідь.

Завдяки цьому за останні два з половиною тижні була можливість для ротації і відновлення боєздатності.

За час антитерористичної операції на Донбасі знищено до 65 відсотків української військової техніки. Не було чим боронитися, нині вже є чим. Ми за ці два з половиною тижні нарешті отримали можливість відвести ті частини, які стояли на передовій досить довго, для ротації і відновлення боєздатності.

Під керівництвом віце-прем’єра Володимира Гройсмана проводиться робота з будівництва фортифікаційних споруд, які забезпечать надійну лінію оборони.

Цінності мають перевагу над грошима

Цінності завжди мають перевагу над грошима, і Євросоюз продемонстрував це протягом останніх чотирьох-п’яти місяців і продовжує демонструвати. Гроші, які Росія продовжує вкладати в інформаційну атаку на Україну, викидаються на вітер.

Прийняття Мінського меморандуму деталізує механізм припинення вогню і створює передумови зупинки збройного протистояння.

Програма відбудови 

Розпочнеться реалізація програми з відновлення інфраструктури визволених міст на сході України, для чого буде створено спецфонд бюджету. Механізм фінансування буде такий: український бюджет фінансує територію, яка повернута під український прапор. Є прапор — є спецфонд. Україна фінансуватиме ті території, де є мир і де українська влада. У тому числі влада місцевого само-врядування, яка обрана легітимно.

Для створення спеціального фонду буде проведено донорську конференцію для збору коштів до спецфонду українського бюджету на відновлення інфраструктури Донбасу. Йдеться про десятки мільярдів гривень.

Політики повинні об’єднатися

Усі політичні сили, які йдуть на вибори, повинні об’єднатися заради України. Маємо задекларувати, що ми разом і нас об’єднує Україна, і питання єднання є першим пріоритетом.

Партії самі мають усвідомити таку свою місію. Будь-який розкол, взаємознищувальна риторика шкодить не політичній силі чи її лідеру, вона шкодить Україні.

США братимуть участь у переговорах із Путіним

Президент України домовився із президентом США Бараком Обамою про активніше залучення лідера США та лідерів Європейського Союзу до переговорів щодо ситуації в Україні. Більшість розмов із президентом Росії Володимиром Путіним відбувається в «нормандському форматі», де беруть участь в теле-, відеоконференції, телефонній конференції канцлер Німеччини, президент Франції, президент Єврокомісії, лідери інших держав.

Буде чим оборонятися

Українські Збройні Сили матимуть, чим оборонятися, оскільки країна отримала нелетальну оборонну зброю від іноземних партнерів. Ми не отримали кулемети, але маємо отримати те, що нам необхідно: розвідувальне, радарне, спостережне та інше оборонне обладнання, яке дасть змогу в десятки разів підвищити ефективність нашої зброї, модернізувати її. І таку допомогу надаватимуть не лише США.

Однією із пріоритетних реформ має стати реформа оборонного сектору, яку буде презентовано найближчим часом.

Українська армія повернула втрачені позиції

У зоні АТО територія, підконтрольна українським військовослужбовцям, збільшилася порівняно з тією, яка була станом на 5 вересня 2014 року — часом підписання Мінського протоколу.

Лінія зіткнення значним чином пересунулася, й українські війська займуть позиції, які було втрачено наприкінці серпня, які втрачено вздовж річки Кальміус. По річці Кальміус буде зведено рубіж оборони.

Відповідальна місія прикордонників

Деякі райони Донбасу з особливим статусом по периметру контролюватимуть українські прикордонники для того, щоб убезпечити решту території країни від поширення конфлікту.

Крім зведення лінії оборони вздовж адміністративного кордону, буде обрана ще певна зона, де працюватимуть, у тому числі, і прикордонники. Нині там готується відповідне інженерне, технічне та нормативне забезпечення.

Причина трагедії під Іловайськом

«Ударне угруповання» затрималося на три дні з допомогою під Іловайськом. Здача позицій дала змогу взяти українських військовослужбовців в оточення.

Якби підкріплення підійшло за планом, наші дії кардинально відрізнялися б. Президент готовий до того, щоб робити висновки з об’єктивного розслідування. Замовлено всі експертизи.

51-шу бригаду розформують

51-шу бригаду, яка здалася в полон біля Червонопартизанська, буде розформовано. Президент дав відповідне доручення.

На місці постійної дислокації буде сформована нова бригада нової якості з інших військовослужбовців під іншим керівництвом. Вона називатиметься 14-та бригада, і цей процес уже розпочався.

Гелетея немає ким замінити

На сьогоднішній день в Україні немає «беззаперечного лідера», який міг би замінити Валерія Гелетея на посаді міністра оборони. За останній час змінилися три міністри оборони.

Презентація «Стратегії реформ-2020»

У четвер, 25 вересня, Президент України Петро Порошенко проведе прес-конференцію, на якій відбудеться презентація «Стратегії реформ-2020».