Три кримінальні справи розслідує прокуратура Вінницької області за фактами зловживань у відділах реєстрації транспорту. У Вінницькому міському, а також у міжрайонних відділах МРЕВ Немирова та Хмільника так реєстрували автомобілі й мікроавтобуси, що до бюджету не надійшло загалом майже чотири мільйони гривень. Начальника одного з названих МРЕВ взято під варту. Про це кореспонденту «Голосу України» повідомив заступник прокурора Вінницької області Роман Шубін.
«Реєстратори» діяли приблизно за такою само схемою, яку правоохоронці викрили нинішньої весни у Львові. Автомобілі й «буси», здебільшого придбані за кордоном, реєстрували й ставили на облік. Їхні власники сплачували передбачені кошти. Отримували документи. Але гроші на рахунок Держказначейства не надходили. В чиїх кишенях вони осідали, нині з’ясовують слідчі. Дивує ще й те, що документи на поставлені на облік автомобілі в міліції... «загубилися».
Після гучного скандалу у Львові майже всіх працівників МРЕВ звільнили з роботи. Чим закінчиться справа вінницьких «реєстраторів», покажуть судові засідання. Вже до кінця нинішнього року частину матеріалів планують передати до суду, уточнив пан Шубін. Тим часом прокуратура перевіряє роботу всіх МРЕВ, що діють в області. Найбільше порушень виявлено у Хмільницькому відділі реєстрації транспорту. Його працівники завдали державі збитків на загальну суму приблизно три мільйони гривень. За словами пана Шубіна, таку суму встановили ревізори.
Тут оформили на підставних осіб 142 мікроавтобуси, придбані за кордоном. Бажаючих підзаробити знаходили серед місцевих жителів. Ті, хто погоджувався на такі дії, отримували за це від ста до двохсот гривень. Потім вони підписували генеральне доручення, і автомобіль переходив в інші руки. Окремі з них уже дали свідчення з цього приводу. Назвали тих, хто до них звертався з пропозицією надати копію паспорта та ідентифікаційного коду. Зізналися, скільки їм за це заплатили і від кого отримували гроші. Також дали пояснення ті, хто купував транспорт за кордоном і доставляв його для постановки на облік. Вони стверджують, що кошти, які необхідно було сплатити за реєстрацію транспортного засобу, передавали особисто начальнику. Папки з документами на 142 мікроавтобуси та частину іномарок зникли. На інші автомобілі вони є, а на ці... За даними розслідування, оформлені в такий спосіб у Хмільнику «буси» продано у 22 області.
— Після затримання начальника МРЕВ слідчі одразу вирішили встановити його майно, — продовжує заступник прокурора області. — З’ясувалося, що за ним не рахується жодної власності — ні житла, ні автомобіля. Одне слово, нічого, за рахунок чого можна б відшкодувати збитки.
У Вінницькому МРЕВ так само реєстрували транспорт. Тільки з меншим розмахом.
— Ми вилучили документи, що залишилися, — продовжує Роман Шубін. — Перевірили сплату коштів за реєстрацію. Їх мають переказувати на рахунок Держказначейства у Вінницькій області. Там відповіли, що гроші на суму приблизно сто тисяч гривень (така сума зазначена у вилучених документах) не отримували. На підставі цього порушено кримінальну справу. Ще на 600 тисяч гривень, які також не отримала держава, документи із МРЕВ кудись зникли. Як це сталося, перевіряють слідчі.
Ще одну кримінальну справу проти таких само автомобільних «реєстраторів» розслідують у Немирові. Схема привласнення грошей тут відрізняється від попередніх тим, що підроблялися квитанції на банківські платежі. Встановлено випадки, коли за однією квитанцією на облік ставили два автомобілі. Слідчими визначено суму збитків, завданих державі, — 180 тисяч гривень.
— Такі порушення стали можливі через незадовільний контроль за роботою відділів реєстрації транспорту відповідними вищими структурами міліції, — наголошує Роман Шубін. — Безконтрольність призвела до того, що навіть у міліції масово пропадають документи...
 
Вінницька область.