Триває розслідування за фактом зникнення головного редактора харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва . «Голос України» вже розповідав про цей випадок. На сьогодні правоохоронцями допитано близько 300 свідків, проведено більш як 70 судово-медичних експертиз. За час пошуків жодного сліду їм знайти поки що не вдалося. Лише кількість версій зникнення зменшилася з 10 до 4. Основна — вбивство, пов’язане з професійною діяльністю. Однак родичі та колеги Климентьєва скаржаться на упередженість слідства. Мовляв, самого журналіста ніхто й не шукає.

— Обставини зникнення Василя Климентьєва залишаються питанням із багатьма невідомими. 100 днів розслідування справи не принесли жодного позитивного результату. Слідство замість того, щоб активно відпрацьовувати версії, які зможуть реально відповісти на питання, пов’язані зі зникненням журналіста, проводять репресії стосовно людей, які намагаються надати широкого розголосу обставинам його зникнення, — розповів нещодавно в Києві на прес-конференції, яку організувала Спілка журналістів України, заступник головного редактора Харківської газети «Новий стиль» Петро Матвієнко. Так, нещодавно в моїй квартирі провели обшук. Міліція вилучила електронні носії інформації, забрали із собою навіть комп’ютер дитини. На дисках у комп’ютерній техніці була журналістська документація, чернетки, статті, база даних, а також приватне листування. До цього часу ці речі мені не повернули. А це вже порушення таємниці приватного життя.

За словами П. Матвієнка, такі дії міліціонерів є нічим іншим, як помстою за те, що він активно бере участь у публічній кампанії, спрямованій на надання широкого розголосу проблемі зникнення редактора в спосіб проведення системних прес-конференцій, звернень до державних посадовців України найвищого рівня, а також до міжнародних джерел, що переймаються правами людини.

На думку заступника головного редактора, слідство є упередженим. Адже одразу було відомо, що зникнення Климентьєва не є добровільним. «Залишається незрозумілим, чому майже до кінця вересня слідство офіційно вважало основною версією факт добровільного зникнення журналіста і переховування його від «героїв власних публікацій», мало приділяючи уваги версії викрадення, зокрема, з мотивів, пов’язаних із журналістською діяльністю?» — зазначив П. Матвієнко.

Однак із такою думкою не погодився виконуючий обов’язки начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Каламанов. Він запевнив, що слідчий, який відправлений у відрядження з Києва до Харкова, повністю володіє матеріалами кримінальної справи, професійно керує роботою слідчої групи. «Коли слідчий проводить слідство у повному обсязі, тоді й надходять скарги про упередженість. Тому що зачіпаються інтереси різних осіб, які є фігурантами справи. Якщо його замінити на цьому етапі, то це тільки зашкодить розслідуванню. Ми посилимо контроль за його роботою», — сказав О. Каламанов.

Присутній на прес-конференції перший заступник начальника головного управління ГПУ по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Володимир Гузир, у свою чергу, зазначив, що на сьогоднішній день слідчими не прийнято процесуального рішення, де будь-яка особа визнавалася б підозрюваною у справі Василя Климентьєва.

Які перспективи в розкритті цієї справи? Чи не зайшло слідство у глухий кут? На жаль, на ці запитання представники силових структур відповісти чітко не змогли. Як бачимо, запитань значно більше, ніж відповідей.

Заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник в інтерв’ю одному виданню зазначив, що в основну версію (вбивство, пов’язане з професійною діяльністю) входить підверсія: могли бути причетні й міліціонери. «У справі вже є колишній правоохоронець, який працював у міліції Харкова. Він у розшуку в двох справах: одна розслідується, інша вже слухається в суді. Ще до зникнення Климентьєва він погорів на злочинах із наркотиками і був звільнений з органів, потім зник. Його бачили перед зникненням у компанії Климентьєва, і ми не відхиляємо версії, що він міг бути причетним до цього злочину», — заявив заступник міністра.

Нагадаємо, що Василь Климентьєв 11 серпня від’їхав від дому на сріблястому «БМВ» разом із незнайомцем, і більше його ніхто не бачив. Наступного дня дружина звернулася із заявою до міліції з проханням розшукати чоловіка. Вже 15 серпня слідчим відділом Дзержинського РВ ГУ МВС порушено кримінальну справу за ст. 115 КК України (навмисне вбивство). Через декілька днів у результаті оперативних заходів був знайдений мобільний телефон, який знаходився в човні посеред Печенізького водосховища. Версія, що тіло журналіста на дні водоймища, не підтвердилася — водолази ретельно обстежили дно.