Співробітниками СБУ в Закарпатській області припинено діяльність організованого злочинного угрупування, яке здійснювало переправлення громадян із країн СНД до Євросоюзу через державний кордон України.
23 листопада цього року оперативники спецпідрозділу УСБУ поблизу міста Перечина затримали автомобіль, яким керував один із учасників угруповання. В салоні машини перебувало четверо громадян Палестини без документів. Як встановлено в ході дослідчої перевірки, іноземці прибули на Закарпаття з Києва. Мета — нелегальне прямування в країни ЄС. Затримані були частиною групи нелегальних мігрантів, яку доставили на територію регіону наприкінці жовтня. Незабаром було затримано ще трьох спільників, раніше засуджених за скоєння аналогічних злочинів мешканців міста Ужгорода. Розробивши відповідний план, члени групи, згідно з розподіленою рольовою участю, забезпечували перевезення, проживання, харчування та безпосередню доставку іноземців до прикордонної смуги і їх переправлення через державний кордон. Слідчим відділом УСБУ стосовно зловмисників, що на даний час перебувають під арештом, порушено кримінальну справу.
А ось іще один факт, який «Голосу України» повідомили в прес-службі УСБУ в Закарпатській області. Набув чинності вирок Виноградівського суду за кримінальною справою, порушеною стосовно колишнього прикордонника Н., причетного до організації незаконного переправлення громадян Молдови через українсько-угорський кордон. Так, торік у березні 33-річний військовослужбовець Мукачівського прикордонного загону під час виконання службових обов’язків познайомився з громадянами Молдови, затриманими за спробу незаконного перетину держкордону. Між ними тут же було «укладено» угоду: перетин кордону іноземцями до Угорської Республіки. Ціна — тисяча євро. Через місяць нелегальні мігранти та організатор оборудки були затримані. Вироком суду Н. визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 332 (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон) КК України і призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки. Отже, ці два випадки підтверджують чутки, які давно гуляють вулицею, — що подібний «бізнес» не може обходитися без «даху» людей у погонах.
 
Ужгород.