Вінниця

Мистецький проект «Хорові асамблеї Леонтовича» розпочато сьогодні у Вінниці у концертній залі «Плеяда» обласної філармонії. Започаткований два роки тому, він ставить на меті відновити призабуті духовні цінності хорового мистецтва.

— Це своєрідний Всеукраїнський конкурс виконавців хорових творів, — наголошує директор філармонії Анатолій Левицький. — Особливість нинішнього заходу в тому, що глядачі почули і маловідомі твори нашого уславленого земляка. Наприклад, державна хорова чоловіча капела «Дударик» зі Львова презентував невідомі для багатьох мешканців нашого міста твори, створені Леонтовичем до 1917 року. Вони вже лунали за кордоном у найпрестижніших концертних залах, серед яких Карнегі Хол, Собор Паризької Богоматері, Ванкувер Ейр Плейс, Варшавська філармонія. Загалом за 39 років своєї діяльності «Дударик» подарував глядачам півтори тисячі концертів.

Справжньою родзинкою свята хорової музики стало виконання духовного твору Сезара Франка — «Сім слів Ісуса на Хресті». Він вперше пролунав у нашій державі. Виконав його Академічний муніципальний камерний хор «Вінниця» під орудою народного артиста України, професора Віталія Газінського.

На «Хорових асамблеях Леонтовича» пролунали твори  —переможці минулорічного Всеукраїнського конкурсу композиторів ім. М. Леонтовича, фінал якого відбувався в середині грудня минулого року у Вінниці.