У столиці проходить виставка собак «Кришталевий кубок України»
Чорний тер’єр Макс — собака серйозний і заслужений. Він чемпіон багатьох країн світу, учасник виставки «Кришталевий кубок України», що сьогодні відкрилася в Києві. Почасти своїм досягненням Макс зобов’язаний гарній племінній спадковості та господарям, які ним займаються і надихають на медалі й титули. Але якби в цього чотириногого красеня не було родовідної, виданої Кінологічною спілкою України, його навряд чи визнали б на світовій собачій арені.
Ця кінологічна громадська організація існує з 1990 року. В 1996-му КСУ стала членом Міжнародної кінологічної федерації (МКФ) — Federatіon Cynologіque Іnternatіonal (FCІ) — найстарішої (заснованої 1911 року) і найвпливовішої міжнародної організації, що об’єднує собакознавців 83 країн світу. Кінологічна спілка України — єдина організація в нашій країні, родовідні якої, як члена МКФ, визнаються в усьому світі.
Брати менші з родовідними КСУ беруть участь у регіональних, міжнародних, європейських, світових, а також монопородних виставках, одержують титули кандидата в міжнародні чемпіони з екстер’єру (САСІВ), кандидата в міжнародні чемпіони з робочих якостей (САСІТ), звання Міжнародного чемпіона з екстер’єру, Міжнародного чемпіона з робочих якостей та інші міжнародні титули і звання.
Основою Кінологічної спілки України є місцеві відділення. Нині в системі КСУ таких 110 відділень.
— Останнім часом в оновленій Кінологічній спілці відбулися довгоочікувані професійні реформи. Ухвалено нові документи, які регламентують нашу діяльність, — розповідає президент Кінологічної спілки України Георгій Онищенко. — Племінна робота, гідна організація виставок, популяризація діяльності нашої спілки, створення професійної групи суддів, забезпечення нормальних умов роботи — сьогоднішні наші пріоритети.
Створено сучасний інформаційно-аналітичний центр, який упорядкував вітчизняну базу даних, надав змогу швидко обробляти інформацію, видавати родовідні й чемпіонські тощо. Сьогодні титули оформляються просто на виставці, родовідна робиться менше ніж за місяць. Було змінено зовнішній вигляд племінної документації для зручної роботи з нею. КСУ перейшла на електронні племінні пакети для усунення паперової тяганини. Також функціонує новий професійний сайт з гарячою лінією, де можна миттєво одержати всю необхідну інформацію.
Краща декларація цілей і демонстрація досягнень Кінологічної спілки України — це її масштабні виставки. Найпоказовіші серед них — столичні виставки «Золоті ворота» й «Україна» у квітні, «Київська Русь» і головна виставка країни — «Кришталевий кубок України» у грудні з нагородженням собак у різних номінаціях за підсумками виставкової діяльності цього року. На думку екс-віце-президента FCІ Карла Райзингера, за такого високого рівня проведення виставок Україна може претендувати на проведення Світового і Євро дог-шоу.
— Останні три роки показали, що в нас склалася хороша команда професіоналів, яка може успішно впоратися з поставленими завданнями. Ми оголосили бій корупції, — каже президент КСУ Георгій Онищенко. — Цього року пройшов з’їзд нашої громадської організації, який продовжив демократичний курс діяльності оновленої команди спілки. Однак, на жаль, це не припало до душі деяким керівникам, котрі очолюють територіальні управління нашої організації любителів собак.
Для нас стала неприємною несподіванкою публікація в газеті «Днепр вечерний», у якій керівництво Дніпропетровського обласного центру, який очолює Юрій Барський, висловлює численні претензії Кінологічній спілці, критикуючи новий статут КСУ, прийнятий на з’їзді членів організації. У опонентів, на наш погляд, викликають обурення запропоновані правила субординації.
До речі, ця публікація з’явилася після звітних конференцій обласних територіальних центрів, які ініціювала КСУ з метою наведення порядку у фінансових справах, податковій та організаційній звітності.
А до цього ГУ МВС України в Дніпропетровській області направило нам листа, в якому просило створити групу для перевірки фінансово-господарської діяльності Дніпропетровського обласного племінного центру собаківництва Кінологічної спілки України...
Дуже хотілося б, щоб подібних інцидентів у нашій організації не було. Це шкодить іміджу КСУ та всій нашій роботі. Гадаю, нам удасться впоратися з внутрішніми проблемами і продовжити роботу професійною та згуртованою командою, — впевнений Георгій Онищенко.