Відомі актори, кумири публіки, зірки естради, кіно й театру в житті — звичайні люди. І ніщо людське їм не чуже. У них теж є родини, діти й проблеми...

Нещодавно акторська пара народної артистки України Ольги Сумської та заслуженого артиста України Віталія Борисюка брала участь у майстер-класі з сімейної психології (на знімку). За 15 хвилин зоряна пара мала «побудувати» дім з аркушів різнокольорового паперу. Подружжя з поставленим завданням упоралося, але без конфліктів не обійшлося... Проаналізувавши ситуацію, психолог визначив їхню причину: приступивши до виконання спільного завдання, пара не домовилася між собою, як і що робитимуть. А будь-яку справу треба розпочинати з простої розмови.

Головний ворог нашого життя — дефіцит спілкування, відсутність взаєморозуміння, стверджують психологи. Будь-який конфлікт заходить у глухий кут, якщо його не проговорювати. Бесіда — ключ до взаєморозуміння. Під такою назвою нещодавно в столиці пройшов «круглий стіл», організований однойменною торговою маркою за участі психологів, психотерапевтів і соціальних працівників. У цих семінарських заняттях із взаєморозуміння за чашкою чаю й практикувалася сімейна пара Сумської-Борисюка.

«Зіграли» сімейну взаємодію вони дуже переконливо, бо в тій ситуації були самими собою. Але Віталій приміряв тему на свою професійну акторську діяльність.

— Конфлікти в нашому акторському житті неминучі. Драматургія заснована на емоційному конфлікті: героя з історією, устоями, побутом, системою, внутрішній конфлікт, — сказав він. — Часом глядач, побачивши на театральній сцені трагедію, що розігралась, як наслідок конфлікту, визнає, що його проблеми й дрібні негаразди — ніщо порівняно із стражданнями героя вистави. Але ж це і є діалог, розмова актора з публікою.

І в цьому випадку актор виступає сам як психотерапевт. Утім, подібна наочна арт-терапія, мабуть, не мала б ефекту, якби не наша ментальність: мовляв, у сусіда корова здохла, і на тлі цієї втрати в мене зате все гаразд. О, велика сила мистецтва!