Своє 70-річчя Івано-Франківська обласна філармонія відзначатиме скромно. Як розповів «Голосу України» директор цієї установи Василь Турянин, грошей на пишні урочистості немає ні в них, ні в обласному бюджеті. Єдиний подарунок, на який розраховує філармонія, — обіцяні владою нові інструменти для симфонічного оркестру.
Однак нема нічого поганого, що б не вийшло на добре. Від такої ситуації у кінцевому підсумку має виграти глядач. Філармонія знайшла спосіб, як закарбувати в пам’яті іванофранківців цю визначну подію. Упродовж ювілейного року, який стартує вже 10 грудня, кожен мистецький колектив, а таких тут сім, виступатиме з самостійними концертами і показуватиме нові програми. Ювілейну стрічку першим перетне симфонічний оркестр філармонії, яким керує заслужений діяч мистецтв України Руслан Дорожівський. Від нього естафету прийме один з кращих колективів країни і світу — академічний камерний оркестр «Гармонія нобіле», незмінним концертмейстером якого є блискуча скрипалька заслужена артистка України Наталія Мандрика (художній керівник — заслужений артист України Олег Герета). За ними на сцену вийде струнний ансамбль з вокалістами — заслуженими артистами України Іриною Мокрецькою та Ольгою Велкою, солістом Степаном Чубинським. А в новому році глядачі побачать концерти новостворених колективів — ВІА «Любисток», тріо бандуристок «Пектораль», дуету «Діалоги» (баян і бандура), джаз-квінтету «Арт-престиж».
— В ювілейному році ми продовжуватимемо співпрацю у рамках культурно-мистецького проекту «Схід—Захід», співавторами якого є художній керівник обласної філармонії заслужений діяч мистецтв України композитор Володимир Павліковський і народний артист України Вадим Писарєв, — розповів Василь Турянин. — Плануємо з гастролями побувати у тих донецьких містах, де ще не виступали, а також у Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській областях, у Криму. А художній керівник Донецького театру опери та балету Вадим Писарєв обіцяє в рамках цього проекту привезти на Прикарпаття прем’єрний балет «Лісова пісня» Михайла Скорульського та балет «Ромео і Джульєтта» Сергія Прокоф’єва. Також своє мистецтво збираємося показати на сценах філармоній сусідніх областей.
Івано-Франківськ.
На знімку: солістка академічного камерного оркестру «Гармонія нобіле» заслужена артистка України Наталія Мандрика.