В Ужгороді проведено нараду з проблемних питань експорту-імпорту з керівниками тих підприємств, які працюють на давальницькій сировині. Спільно компроміс шукали керівники великих фірм краю, правоохоронних та контролюючих органів.
Найперше, що сьогодні цікавить підприємців, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, — усунення затримок з повернення ПДВ. Виконавчий директор ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» Анатолій Микула розповів, що підприємство досі очікує на повернення близько 36 млн. грн. податку на додану вартість. В аналогічній ситуації чимало інших фабрик і заводів. Загалом в області зареєстровано майже сотню фірм, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю з використанням давальницької сировини. За інформацією керівника обласних податківців Василя Іванча, за 10 місяців цього року їм уже відшкодовано 102 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого — це майже вдвічі більше. Але проблеми залишаються, а незабаром новий рік... Як тільки кошти з’являться, повернення податку на додану вартість активізується, — запевнив податківець.
Директор ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика» Мирослава Каламуняк торкнулася процесу митного оформлення вантажів. З її слів, труднощі виникають з розмитненням саме давальницької сировини, певні види якої часто обкладають податками і митними зборами. А ще щоразу додаткові 20—30 тис. грн. зборів. Бізнесмени нарікають і щодо часу та якості оформлення товару. Подекуди вантажівки чекають на кордоні не дві години, як передбачено законом, а добу. Заступник начальника Чопської митниці Владислав Іващенко запевнив: усі проблеми вирішуватимуться.
— Наше спільне завдання — створити для підприємців Закарпаття максимально комфортні умови роботи. Для цього маємо завжди знаходити компроміс та вирішувати проблеми у максимально стислий термін. Проблеми, які виникають з вини митних органів, мають бути розв’язані в тижневий термін. Якщо компромісу знайдено не буде, питання порушуватимуться перед головою Держмитслужби або навіть перед Президентом України, — резюмував голова ОДА Олександр Ледида.
Для області це надто серйозна проблема, що вочевидь гальмує злагоджену роботу діючих підприємств і відлякує потенційних інвесторів.