Одразу троє міських голів у містах обласного значення на Хмельниччині балотуються у народні депутати України.
Це очільник Хмельницького Сергій Мельник (одномандатний виборчий округ (ОВК) № 187), Василь Сидор зі Славути (ОВК №190) та Микола Мельничук із Старокостянтинова (ОВК № 191). Крім того, кандидатом у депутати в окрузі № 193 зареєструвався колишній міський голова Кам’янця-Подільського Олександр Мазурчак, який з 2008 року працює на керівних посадах у Міністерстві ЖКГ та у столичній держадміністрації і є першим заступником виконавчого директора Асоціації міст України.
Якщо Василя Сидора кандидатом у депутати по мажоритарному округу висунуто на з’їзді «Батьківщини», то решта змагатимуться як самовисуванці.
Очільник регіонального відділення Асоціації міст України Сергій Мельник пояснив таку активність міських голів намаганням законодавчо подолати вихолощення повноважень місцевого самоврядування.
— У нас на рахунку сто мільйонів гривень. Це немалі кошти для такого міста, як Хмельницький, і спрямування їх на благоустрій змінило б суспільну думку на користь міської влади. Але подолати казначейські перепони заважають прийняті за останні десять років закони, — розповів Сергій Мельник. — Крім того, скажімо, ми пройшли всю процедуру до початку будівництва сміттєпереробного заводу. Та жоден інвестор не наважується почати роботи, поки законом не затверджено «зелений тариф» на електроенергію, яка вироблятиметься такими установками. Мережа сонячних електростанцій має такий тариф і розбудовується, а сміттєпереробна індустрія не отримує стимулу для розвитку. Дратує і бюджетна політика, яку веде влада, — нема й натяку на децентралізацію, як нема ні філософії розвитку місцевого самоврядування, ні ідеології.
За словами Сергія Мельника, повідомляє громадянська мережа ОПОРА, саме діячі ланки місцевого самоврядування зможуть переорієнтувати державну політику на дотримання інтересів місцевих громад.