Віднедавна тисячі пасажирів аеропорту «Бориспіль» змушені проходити обов’язковий огляд за допомогою приладу, що багато в чому нагадує рентген-апарат. Так званий бодісканер бачить усе, а головне — крізь одяг. Тим часом примусове оголення вже викликало хвилю обурення серед пасажирів і служителів церкви. Йдеться про етичний бік. Щоправда, ніхто чомусь не говорить, наскільки нешкідливий пристрій у плані здоров’я.

— Ми отримуємо голографічне зображення людини, де не видно чітко обличчя, і оператор за допомогою комп’ютерної програми може «крутити людину», щоб переконатися, що вона «чиста». Процедура досить-таки проста — пасажир проходить через рамку, заходить у цю кабіну, піднімає руки, виходить, якщо все нормально — загоряється зелена лампочка, якщо є якісь проблеми — оператор про них одразу дізнається, і тоді цього пасажира оглядають більш детально, — демонстрував роботу сканера начальник комплексу авіаційної безпеки аеропорту Володимир Мачуський. Він також запевнив, що пристрій просвічує людину не рентгенівськими променями, а мікрохвилями, й шкода від них у тисячі разів менша, ніж від мобільника. Зате з його допомогою можна виявити неметалеву зброю нового покоління.

— Будь-яке просвічування шкідливе, а тим більше, якщо люди літають часто! — обурюється Віктор, один із пасажирів, кому по роду занять доводиться багато разів перетинати головні повітряні ворота країни. 

Українське духівництво також уважає, що заходи безпеки аеропортів дійшли до маразму. Це — гріх, наполягають вони.

Прокоментувати ситуацію ми попросили старшого наукового співробітника радіофізичного факультету КДУ, кандидата фізико-математичних наук Олександра Бедюка.

Вірити доводиться на слово

Говорити щось про сканер, який використовується у «Борисполі», дуже складно, оскільки зі слів тамтешніх чиновників ми знаємо лише те, що в основу його роботи покладені мікрохвилі. Але мікрохвилі є різні. І треба знати хоча б, яка частота цих мікрохвиль і їх потужність, тобто яка тривалість цього імпульсу і його амплітуда. На жаль, працівники аеропорту не розкривають саму технологію, отже, пасажири повинні вірити на слово. Але в будь-якому разі — це радіохвилі, й вони, скажімо м’яко, навряд чи можуть бути нешкідливими. Якщо ж говорити в цілому, то сучасна людина постійно перебуває під впливом магнітних полів — такі блага й наслідки цивілізації. Наприклад, майже у кожного вдома є мікрохвильова піч. Але навряд чи всі дотримуються рекомендацій фахівців, і коли пічка працює, відходять від неї на 10 метрів. Словом, нічого хорошого від такого «сканування» немає. Тому вважаю, що у людини має бути вибір. Особливо, якщо пасажир змушений користуватися повітряним транспортом досить часто. Але ще раз повторюся: такі побічні ефекти наукового прогресу.

ДО РЕЧІ

Така процедура вже не новинка в аеропортах Сполучених Штатів. Автору цих рядків довелося нещодавно не раз спостерігати, як проходять подібний контроль пасажири у тамтешніх аеропортах. Отож система така. Спочатку ви йдете просто на огляд. Потім, у разі будь-яких підозр, вам можуть запропонувати пройти так зване тестування на бодісканері. Якщо ж ви будете категоричні й не погодитеся, вам запропонують ще один огляд — тут уже доведеться повністю роздягнутися перед працівником аеропорту у спеціально відведеній кімнаті. До речі, як часто буває в Америці, один із пасажирів уже подав у суд на авіакомпанію з метою відшкодувати йому моральний збиток від огляду шляхом сканування. І хоча справа — ще на розгляді, на розроблювачів цієї ідеї посипався цілий шквал обурення пасажирів. Тому нині до вивчення питання у Штатах підключили медиків, психологів, інших фахівців. І це при тому, що такій процедурі огляду там підлягає дуже маленький відсоток пасажирів. А не поголовно, як у нас.