В Івано-Франківську за підтримки Програми Розвитку ООН відбувся тренінг для дільничних інспекторів міліції з протидії насильству в сім’ї. Проект покликаний удосконалити правові та психологічні знання вартових порядку.
За оцінками фахівців, з насильством в сім’ї стикається чи не кожна друга жінка в Україні, отож це — не локальна проблема. Насильство може мати різні форми: фізичну, психологічну, фінансову, сексуальну.
Як правило, дільничні інспектори проводять з сімейними кривдниками профілактичну роботу: попереджають їх про правові наслідки насильства, ставлять їх на облік. Якщо сімейні тирани на профілактичні розмови не реагують, їх приводять до тями штрафами або беруть під адміністративний арешт строком на 3—15 діб. Однак ці заходи не завжди дієві. Щоб вплинути на ситуацію, треба внести зміни до законодавства, а також створити кризові центри для психологічної реабілітації жертв сімейного насильства. Нині в Україні таких центрів лише п’ять.
За пляшкою серед ночі
Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради призупинив свою ж заборону на продаж алкогольних напоїв та пива у роздрібній торгівлі з 22.00 до 08.00. Таке рішення прийняли у зв’язку з внесенням протесту прокурора на заборонну ухвалу міськради від 5 жовтня цього року. Призупинення буде чинним до розгляду цього протесту сесією міськради.
Пошкодив статую Богородиці,бо вона нагадувала сестру
Як вже повідомляв «Голос України», в Івано-Франківську великий резонанс серед мешканців міста викликало пошкодження релігійних статуй Божої Матері, одна з яких розміщена на території монастиря, а друга — на подвір’ї загальноосвітньої школи, що знаходиться поруч.
За фактом хуліганства Івано-Франківський міськвідділ внутрішніх справ порушив кримінальну справу, хоча чимало мешканців схилялися до думки, що це не хуліганство, а спланована акція святотатства. Однак, як з’ясувалося, є й третій варіант. Зловмисником виявився психічно хворий 20-річний молодий чоловік, який перебуває на обліку у спеціалізованому медзакладі. У його помешканні, що неподалік від монастиря і загальноосвітньої школи, правоохоронці знайшли металеві предмети, які використовувалися при нищенні статуй. Хуліганські дії хлопця спровокувала конфліктна ситуація в сім’ї. Він посварився з сестрою, а вона, за його словами, за рисами обличчя схожа на лик Богородиці. Ось він і зірвав на статуях свою злість. Тепер хлопець знаходиться у психіатричній лікарні, де проведуть комплексне обстеження його здоров’я.