У четвер Президент України Віктор Янукович підписав указ, за яким у країні розпочалася адміністративна реформа. Кількість членів Кабінету Міністрів скорочується із 36 до 18. Також діятиме 16 міністерств із 20. Окрім них, функціонуватимуть служби, агенції та інспекції. Як повідомила прес-служба глави держави, Президент готує подати до Верховної Ради низку законопроектів. Зміни внесуть у закони про державну службу та про Кабінет Міністрів. Будуть запропоновані також законопроекти про центральні органи влади та про національні регулятори.

Водночас Віктор Янукович провів і реформування уряду. Нові повноваження матимуть ряд віце-прем’єрів, які, до того ж, очолюватимуть новоутворені відомства. Плановано, що кількість працівників Кабміну скоротиться більш як наполовину.

Щоправда, після протестів дрібних підприємців минулого тижня Президент наклав вето на прийнятий Податковий кодекс, а Верховна Рада прийняла його з поправками глави держави.

На черзі ще одна, можливо найболючіша, реформа — пенсійної системи, яка може зачепити інтереси мільйонів громадян. Експерти сходяться на думці, що вона вельми потрібна, але водночас зазначають, що може викликати й значний соціальний спротив.

Цікаво, що свою думку про п’ять минулих років цими днями висловила і екс-прем’єр Юлія Тимошенко, яка двічі очолювала уряд. Вона визнала, що за ці роки реформи так і не вдалося розпочати. І, як завжди, своєї вини не визнала. Вона знову зауважила, що, мовляв, її не підтримував, а заважав Президент, а в парламенті не було більшості для проведення модернізації економіки й соціальної сфери.

Водночас зазнала невдачі спроба в понеділок відновити «протестний майдан». На Європейську площу столиці зійшлося не вельми багато мітингувальників. Проте, стверджує дехто, триває збір підписів за дострокове припинення повноважень Президента і Верховної Ради на референдумі. Однак, як зазначив представник глави держави в парламенті Юрій Мірошниченко, ці заяви не матимуть правових наслідків. Оскільки Конституція не містить положень про дострокове припинення повноважень глави держави і народних обранців. Окрім того, питання про це не можуть бути предметом референдуму відповідно до закону.

Цього тижня у центрі уваги знову була й Генеральна прокуратура. Сюди вкотре приходив на допит колишній Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов. За його словами, він дав свідчення у справі, порушеній проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому інкримінують перевищення повноважень при нарахуванні стажу особистому водію.

А представників потерпілих у «справі Георгія Гонгадзе» обурило те, що їм не вдалося ознайомитися з матеріалами кримінальної справи, порушеної проти колишнього міліцейського генерала Олексія Пукача за підозрою у вбивстві нашого колеги. У свою чергу, прес-служба ГПУ і Генеральний прокурор Віктор Пшонка стверджують, що адвокатам були надіслані листи, і їх чекали більше трьох днів. Але ніхто не з’явився і навіть не зателефонував. І тільки після цього їх надали для ознайомлення звинуваченому.

Ось такий видався політичний тиждень, що минає. Наступний — обіцяє бути дещо бурхливішим і насиченішим.