Глобальний фонд із боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією виділить Україні 95 мільйонів доларів. Кошти підуть на боротьбу з епідемією туберкульозу, яку в нашій країні ще у 1995 році оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я. Відповідну грантову угоду підписали вчора. Розрахована вона на п’ять років. За словами голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Тетяни Бахтеєвої, вже наступного року наша країна має отримати перші 26 млн. доларів. Очікується, що за п’ять років рівень виліковності від туберкульозу сягне світових стандартів — 85 відсотків. Для порівняння, нині цей показник у нас становить лише 56 відсотків. А тому отримані кошти передусім підуть на поліпшення діагностики і лікування недуги.
Третина населення планети хворіє на туберкульоз. Щосекунди ця «армія» поповнюється. І кожні 20 секунд одна людина у світі помирає. За роки епідемії ми втратили понад 150 тисяч співгромадян. Щороку в Україні реєструють близько 30 тисяч нових випадків захворювання і майже 8 тисяч українців помирають від туберкульозу.
«ВООЗ, аналізуючи ситуацію щодо захворюваності на туберкульоз, визначила нам сьоме місце у Європі за статистикою поширення цієї недуги і друге місце за розповсюдженням її хіміорезистентної форми», — розповідає Тетяна Бахтеєва. За її словами, саме ця форма є найнебезпечнішою. Адже характеризується величезним відсотком невиліковності, а головне — є дуже заразною. Тому загроза життю очевидна.
Одна з причин такої ситуації — нестача коштів. До 2005 року відсоток фінансування державної програми боротьби з туберкульозом становив не більше 30—40 % від необхідного. І значна частина цих грошей йшла на купівлю медпрепаратів, каже пані Бахтеєва, запевняючи, що гроші Глобального фонду нам вкрай необхідні.
— Отримання 95 млн. доларів — це дуже вагомо і важливо, — продовжує Т. Бахтеєва. — По-перше, ми ставимо перед собою завдання знизити смертність (з 18 до 14 на 100 тисяч населення). По-друге, збільшити ефективність медикаментозного лікування. І, звичайно, зменшити захворюваність. Якщо сьогодні цей показник становить 73 на 100 тисяч, то ми ставимо за мету знизити його до 68 на 100 тисяч населення. Крім того, ми підготували новий законопроект щодо боротьби із туберкульозом. Він уже пройшов перше читання і повністю готовий до наступного розгляду. Сподіваюсь, що вже наступного року ми матимемо новий поліпшений закон.
Між тим, на думку Андреаса Тамберга, портфоліо-менеджера Глобального фонду, в інтересах України і світової спільноти, щоб ми були здорові і щоб країна розвивалась. «І головне, щоб виліковна хвороба не ставала невиліковною. На сьогодні ми укладаємо угоду по першій фазі цієї програми на наступні два роки. Після цього проведемо коригування і підемо далі», — каже пан Тамберг і нагадує: під час боротьби із туберкульозом варто пам’ятати, що це — так зване соціальне захворювання. Отже, без підвищення рівня життя українців із ним не впоратися. Адже на тлі економічних негараздів та проблем ця недуга набирає катастрофічної сили.
Нагадаємо: останні кілька років Глобальний фонд відмовляв Україні у виділенні коштів на боротьбу з туберкульозом. У червні 2009 року наша країна подала заявку на 9-й раунд фінансування за компонентом «туберкульоз». Це була третя спроба держави отримати необхідне фінансування на боротьбу із епідемією.