Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк виступив перед слухачами Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України з доповіддю на тему: «Суспільно-політичні процеси в сучасній Україні».

В аудиторії були присутні голови районних державних адміністрацій, керівники структурних підрозділів Міністерства оборони та Міністерства юстиції України, Національного інституту стратегічних досліджень і працівники Вищої ради юстиції.
Усвідомити виклики часу
«Ви маєте бути готовими до відповідальності у виконанні тих функцій, які покладені на вас державою і Президентом», — заявив А. Мартинюк, звертаючись до присутніх. На його переконання, саме представники цієї ланки державного управління мають усвідомити виклики часу і правильно розуміти ситуацію в країні.
«Якщо давати характеристику тому стану речей, в якому ми зараз перебуваємо, то можна визначити головніше — ми вперше за майже 20 років незалежності маємо таку ситуацію, яку можна назвати ситуацією, близькою до стабільності», — наголосив А. Мартинюк. І уточнив: «Такої політичної стабільності, яка є сьогодні, наша держава не мала за всі 20 років незалежності. Жоден із президентів держави не мав такої підтримки в парламенті, яку має нинішній Президент. Жоден Президент, за винятком певного періоду Леоніда Кучми, не мав такої підтримки, не володів ситуацією і не міг управляти так урядом, як управляє нинішній Президент. У Президента, на відміну від його попередників, сьогодні не болить голова про те, що його ініціативу може не підтримати парламент. У Президента є перспектива на майбутнє, оскільки він ще й року не пропрацював у своїй каденції. У нього є можливість здійснювати те, що завжди найважче дається, — здійснювати реформи».
На переконання Першого заступника глави парламенту, «якби був такий запас міцності в парламенту у розумінні терміну його каденції, звичайно, ці реформи можна було б робити оперативніше, ефективніше й надійніше. Бо здійснення будь-яких реформ завжди натрапляє на одну проблему — чи є перспектива для тих політичних сил, які втягнуті в ці процеси. Реформи, звичайно, треба здійснювати за допомогою законів. А закони в нашій державі ухвалює лише один орган — Верховна Рада. І для того, аби вона спокійно могла це робити, законодавці мають відчувати стабільність своєї роботи».
Торкаючись виборчого процесу і правового поля, що регламентує його проведення, А. Мартинюк нагадав, що парламент попередньо ухвалив зміни до Конституції у частині термінів проведення виборів Президента, Верховної Ради та органів місцевого самоврядування. Відповідно, зокрема, вибори до Верховної Ради мають відбутися у жовтні 2012 року. Проте, зазначив він, з огляду на чинне законодавство, остаточне рішення парламент має ухвалити протягом наступної чергової сесії, яка розпочне свою роботу в лютому 2011 року.
При цьому політик зауважив, що Україна повернулася до дії правових норм Конституції 1996 року, внаслідок чого на сьогодні значно розширилися повноваження глави держави.
На його думку, «якщо говорити про зразки демократії інших країн, де панує парламентська модель управління, Україна виявилася ще не готовою до цього». Політик дав зрозуміти, що об’єктивно склалася ситуація, коли потрібна влада однієї людини, яка візьме на себе всю повноту відповідальності за те, що відбувається в країні. І при цьому має бути дійова та відповідальна системна вертикаль державного управління. Разом з тим А. Мартинюк наголосив: «Президенту не тільки повернули повноваження, а й у нього зараз є можливості більше опертися і на парламент, і на уряд у питаннях проведення необхідних для країни реформ».
  Точка зору
А. Мартинюк: «Те, що реформи потрібні, давно вже всім було зрозуміло. Але треба враховувати, що проводити їх буде непросто, оскільки люди важко сприймають ці зміни. І тут важливою є роз’яснювальна робота, аби люди опиралися не на чутки, а на реальні законодавчі норми. В будь-якій державі, де проводяться подібні реформи, ніхто їх «на ура» не сприймає, ніхто не хоче думати, що колись ці реформи дадуть свій позитив, але для цього має пройти час».
Коментуючи сучасний стан економіки, А. Мартинюк наголосив: «В економіці певною мірою ситуація виправляється після кризи, в якій ми опинилися завдяки попередньому уряду».
 Статистика
Протягом поточного року ВВП зріс на 3,5% порівняно з його падінням на 16% за відповідний період минулого року. Виробництво промислової продукції за 10 місяців цього року зросло на 10,7%, за аналогічний період минулого року впало на 26,4%.
Позитивна динаміка є, але розслаблятися рано
Гірші справи в галузі сільського господарства та будівництва, хоча в останньому спостерігаються певні позитивні тенденції. Утім, зауважив політик, «незважаючи на позитивну динаміку в економіці, заспокоюватися рано, бо ця позитивна динаміка порівнюється з 2009 роком, який був абсолютно провальним». За його словами, «Україна ще не вийшла на показники 2006—2007 років».
Повертаючись до досягнень України радянських часів, а саме до 1990 року, А. Мартинюк підкреслив: «За 20 років незалежності ми не досягли показників 1990 року. Хоча по випуску промислової продукції ми вийшли на цифри 1990 року лише в 2006 році, потім знову показник знизився. Ще гірша ситуація в галузі сільського господарства — жодного року за часів незалежності не вийшли на показники 1990 року, навіть не наблизилися. Хоча, здавалося б, саме в цій галузі ми мали шанси не тільки вийти на ці показники, а давним-давно їх перевершити». При цьому він навів такі дані: «У 2009 році Україна витратила на закупівлю м’яса і молочних продуктів 682 мільйони доларів. Нам щорічно не вистачає для внутрішніх потреб 450—500 тисяч тонн м’яса, не вистачає 45—46 тисяч тонн молока і молочних продуктів. Це в країні, яка має найкращий потенціал сільського господарства. Це в країні, яка свого часу входила до десятки тих держав світу, які виробляли тонну зерна на одного жителя, що, на думку фахівців, можна вважати показником незалежності держави. 2008 року Україна також мала такий показник. Україна — держава, яка здатна годувати половину Європи за умови розвиненого сільського господарства».
Натомість, сказав він, «ми не тільки їх не годуємо, а й змушені витрачати до мільярда доларів щорічно на те, щоб купувати продукцію сільського господарства». Політик звернувся до представників західних областей, присутніх у залі, і зауважив, що принаймні «картопля там непогано родить».
«Тобто в галузі економіки можна говорити про певні зрушення, але говорити про те, що ми вийшли повністю з кризи, ще рано», — констатував А. Мартинюк.
«Коли Україна починала самостійне життя на початку 90-х років, базовий потенціал країни був кращим серед усіх 15 радянських республік. Такого потенціалу не мав ніхто. За показниками виробництва продукції промисловості та сільського господарства Україна посідала перше, часом друге місце в Європі. На жаль, ми не змогли скористатися тим потенціалом, який є в нашій державі. Ми не змогли це зробити через те, що протягом 20 років у нас не було жодного керівника держави, який міг би цим скористатись. У нас не було стабільності. Натомість нині у нас є шанс саме з цього року почати здійснювати ці реформи. Необхідність назріла давно. Зараз є реальна можливість для їх реалізації», — наголосив А. Мартинюк, звертаючись до присутніх у залі представників управлінського корпусу і додав: «Бо все те, що відбувається в державі, безпосередньо торкається кожного з вас, і саме ви на місцях маєте здійснювати ці процеси».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.