Поки що ніякої податкової реформи не відбулося, навіть з огляду на ухвалену нову економічну конституцію. Про це заявила під час засідання вчорашнього круглого столу народний депутат Ксенія Ляпіна («НУ—НС»). Вона переконана: основні податки, приміром, податок на нерухомість, відкладені через відсутність відповідного реєстру. Але коли його створять — не відомо.

Парламентарій пояснила, що зміни торкнуться багатьох суб’єктів щодо податку на прибуток. І податкові зобов’язання виникатимуть, коли не буде грошей. Крім того, вона переконана, що ніякого автоматичного відшкодування по ПДВ немає. «У кодексі прописана дуже не прозора система. А мою пропозицію про опублікування списку тих фірм, які отримують право на автоматичне відшкодування, не підтримали. Корупція залишилась», — підкреслила вона. Мало того, права податкової служби ще збільшились.
За її словами, в Податковому кодексі в першому розділі статті 11 написано, що спеціальні режими, які встановлюють особливості оподаткування окремих категорій, можуть бути визначені тільки цим документом. Сьогодні ці особливості оподаткування визначаються указом Президента. Це явне протиріччя, яке хтось має роз’яснити.
Також залишилось питання і стосовно існування фіксованого податку. Так, за словами народного депутата, у восьмому підрозділі Податкового кодексу відповідні абзаци статті 14 залишились чинними. Тобто, в принципі має бути фіксований податок. Але далі йдеться: однією з умов сплати фіксованого податку є робота на ринках і сплата ринкового збору. Однак у Податковому кодексі ринковий збір з першого січня скасовано.
«Тоді постає запитання: фіксований податок живий чи ні?» — зазначила парламентарій. Бо в деяких регіонах кажуть, що є такий податок, в інших — що його немає і вимагають здавати заяви на єдиний податок.
Поки що не відомо, хто із можновладців має надати письмове роз’яснення з цього питання обласним податковим службам.